-- Ja, tyvärr ökar antalet elever som inte är godkända i ett eller flera kärnämnen och det är oroväckande.
Det säger Lars-Göran Bexell, studie- och yrkesvägledare på Värgårdsskolan.
Av årets 138 avgångselever saknade 19 av dem (13,7 procent) godkända betyg i minst ett av kärnämnena svenska, engelska och matematik.
Betyg som är en förutsättning för att vara behörig till gymnasieskolans nationella program. Nio av eleverna var utan godkända betyg i alla tre kärnämnen.
Med 13,7 procent elever utan fullständiga betyg går Kinda mot strömmen i Sverige.
Enligt en undersökning som SVT:s Aktuellt har genomfört på 138 högstadieskolor är årets betyg i årskurs nio bättre än på flera år.
I genomsnitt är omkring 8,7 procent av eleverna obehöriga vilket kan jämföras med förra året då 10,8 procent inte klarade godkänt i alla kärnämnen. Undersökningen är enligt Aktuellt statistiskt säkerställd.
Risken finns att även nästa års siffror blir mörka i Kinda. När Lars-Göran Bexell tittar på betygen hos eleverna som slutade åttan nyligen saknar 31 av dem godkänt i minst ett av kärnämnena.
-- Så det här måste vi titta på och göra något åt tills eleverna börjar nian i höst. Det här är en allvarlig signal som visar att det behövs mer specialresurser och undervisning i mindre grupper.
Skolverket har tidigare förklarat att de allt sämre betygen beror på 1990-talets nedskärningar inom skolan. Och Lars-Göran Bexell är inne på samma linje.
-- Det är de svaga eleverna som har fått klä skott för tidigare besparingar.
För att stötta elever med bristande kunskaper anordnar Värgårdsskolan under tre veckor sommarskola. I första hand för ungdomar som ska börja nian till hösten, men även för blivande åttor.