Corren berättade i onsdagstidningen om statsvetare Nils-Eric Hallströms tips till lokalpolitiker att införa skilda valdagar. Allt för att stimulera det demokratiska arbetet och locka till politiskt engagemang.
Anders Ljung (c) har svårt att tro att skilda valdagar skulle öka intresset. Han jämför med valdebatterna som kommunen anordnar veckorna före val.
- Det är väldigt dåligt deltagande från allmänheten trots att det är ett bra tillfälle att ställa oss politiker mot väggen.
Anders Ljung ser gemensam valdag som en förutsättning för högt valdeltagande lokalt.
- Jag tror att de flesta som går och röstar ser riksdagsvalet som mest intressant. Sedan passar man på att även rösta i kommunalvalet.
Separat kommunalval kan alltså leda till lägre valdeltagande?
- Ja, jag tror det.
Torbjörn Mellgren (s) är inne på samma linje. En traditionell valdag är som en magnet för människor att rösta och då i första hand på riksnivå.
- Det är ju det som diskuteras i media.
Torbjörn Mellgren är övertygad om att intresset för politik är större än någonsin.
- Det svåra är att få folk att engagera sig och att få ungdomen att förstå att de verkligen kan påverka.
Lennart Watz (m) tycker att tanken på skilda valdagar är intressant.
- Det är alltid viktigt att försöka vitalisera demokratin. Vid de traditionella valen kommer kommunpolitiken gärna i skuggan av de nationella frågorna.
Lennart Watz tror inte på fler soffliggare vid ett separat kommunalval.
- Människor är ändå så pass intresserade av vad som händer i kommunen. Däremot skulle landstingsvalet ta mycket stryk om det blev tre separata valdagar.
Nils-Gunnar Wenhov (fp) anser att skilda valdagar är värt att pröva.
- Jag tror på det, då måste varje parti gå ut mer aktivt i olika frågor.