Bakslag för campingägare

Allemansrätten gäller vid Pinnarps camping utanför Kisa. Det står klart efter en dom i Förvaltningsrätten i Linköping.

Allmänt bad. Förvaltningsrätten har sagt sitt.

Allmänt bad. Förvaltningsrätten har sagt sitt.

Foto: Daniel Bennelid/arkiv

KISA2017-12-01 11:27

Domen innebär att bolaget Dutch & Awesome som äger fritidsanläggningen måste ta ner en skylt med texten "campingområdet är endast tillgängligt för campinggäster, entréavgift gäller".

Förvaltningsrätten anser att skylten ger "intryck av att allmänheten saknar tillträde".

Campingens ägare har hänvisat till att allemansrätten vid området har upphävts i samband med en dom i Högsta domstolen.

En tolkning som Förvaltningsrätten avvisar.

Striden om allmänhetens tillgång till Pinnarpsbadet har pågått sedan sommaren 2014. Kinda kommun gjorde fruktlösa försök att nå en lösning med ägarparet Annika och Dennis Seegers.

Den 12 maj 2015 satte miljö-, bygg- och räddningsnämnden (mbr) ned foten. I ett beslut uppmanades paret Seegers att avlägsna skyltar med budskap som avvisade eller utestängde allmänheten får badstranden vid sjön Övre Föllingen.

Beslutet överklagades till länsstyrelsen Östergötland. Som skäl pekade paret Seegers på att markområdet är bebyggt, omgärdat av staket med bom och att anläggningen även innehåller anläggningar som parkeringsplats, grönytor, rabatter, volleybollplan samt badplats med bryggor och hopptorn.

Seggers hävdade också badplatsen saknade passage eftersom området skulle omfatta flera hemfridszoner (campare vid husvagnar och tält).

Länsstyrelsen avslog överklagandet den 19 juni i år, vilket ledde till att campingägarna i sin tur via sitt juridiska ombud överklagade ärendet till förvaltningsrätten den 30 juni.

I sin dom skriver rätten att mbr-nämnden haft rätt att förelägga bolaget att avlägsna avvisande skylt och samtidigt förbjuda uppsättning av nya skyltar utan tillstånd.

Förvaltningsrätten gör även bedömningen att den befintliga passagen ned till badplatsen inte kan inkräkta på hemfridszonerna och inte heller anses vara olovlig i den mening som anläggningens ägare hävdar.

Det kan därför inte anses uppenbart att allmänheten inte får använda passagen eller vistas vid badplatsen, skriver rätten och avslutar sin dom med orden.

”Därmed var även Länsstyrelsens beslut korrekt och överklagandet avslås”.

Pinnarpsbadet, som invigdes 1933, har genom året varit i både privat och kommunal ägo.

Paret Seegers köpte anläggningen 2011.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om