-- Det är ett jättefint material som vi gärna vill lyfta fram så att det kommer till kännedom för historiker, allmänheten, skolan och släkt- och hembygdsforskare, säger Dan Malmsten från Kulturarv Östergötland.
Kulturarv Östergötlands arbete inleddes 1998 och drivs i samarbete med Centrum för lokalhistoria vid Linköpings universitet och Östergötlands länsmuseum. Huvudfinansiär är landstinget i Östergötland.
Bland insatserna märks presentation av industrihistoria från Åtvidaberg och Mjölby. Mycket material som bilder och kartor finns tillgängligt på Kulturarv Östergötlands hemsida.
Kindas del i projektet är att göra även samlingen med emigrantbrev i Kisa åtkomlig på hemsidan. Birgit Watz är visstidsanställd på halvtid för att sortera och registrera breven som till största delen är från 1800-talets senare hälft. En tid när tiotusentals svenskar lämnade missväxt, fattigdom samt kyrkligt och politiskt förtryck för att söka sig en bättre framtid i Amerika.
Från Kinda utvandrade omkring 6 000 personer mellan 1845 och 1920. Många av dem berättade i brev hem till Sverige hur deras nya liv på den nor-amerikanska kontinenten utvecklade sig.
"Jag ska låta dig se huru dant gräs jag har", skrev farmaren A M Andersson till lantbrukaren Gustaf Erik Blad i Mjellerum, Kisa, den 3 maj 1913. I kuvertet ligger fortfarande växtdelar från Oxford i staten Nebraska kvar.
Det var Kisas förste bibliotekarie Curt von Wachenfeldt som efter ihärdigt arbete under 1950-, 60- och 70-talen lyckades samla mellan 1 500 och 2 000 brev. Han byggde även upp Emigrantmuseet som i dag ligger i Columbiahuset på Storgatan i Kisa.
Den första organiserade utvandringen från Sverige skedde när bonden och byggmästaren Peter Cassel från Bjerkeryds gård i Kisa utvandrade tillsammans med 21 vuxna och barn en dag i maj 1845.