Café Columbia i Kisa fyller 100 Är. Det tÀnker caféÀgaren Karin Asmus fira genom att ta reda pÄ mer om grundaren Dorothea Florén tillsammans med Emigrantmuseets museiintendent Cecilia Sagrén.
â Karin har tagit upp att det vore kul att berĂ€tta Dorotheas historia mer. Jag nappade ocksĂ„ pĂ„ det och det innebĂ€r att vi mĂ„ste ta reda pĂ„ mer Ă€n vad som redan har sagts, sĂ€ger SagrĂ©n.
I huset frÄn 1700-talet ligger idag Café Columbia pÄ undervÄningen och Emigrantmuseet pÄ övervÄningen. Det brukar sÀgas att Dorothea tog bryggkaffet till Kisa, men sÀrskilt mycket mer vet man inte nÀr det gÀller detaljer.
Vad vet vi egentligen om Dorothea Florén idag?
â Hon Ă€r Ăstgöte, hennes pappa var skrĂ€ddare och de bodde i Vreta Kloster. Sen dog pappan och mamman gifte om sig. Redan som 13-Ă„ring flyttade Dorothea till Stockholm och jobbade som piga hos sin moster. Det gjorde hon i ungefĂ€r 14 Ă„r, berĂ€ttar Cecilia SagrĂ©n.
Det var som 29-Äring, Är 1903, som Dorothea emigrerade till USA.
â RĂ€tt fort efter det sĂ„ gifte hon sig med Gustav FlorĂ©n, som var 15 Ă„r Ă€ldre, och nĂ€r de senare skiljer sig flyttar Dorothea hem till Sverige. 1921 kommer hon till Kisa och öppnar cafĂ©et.
Sagrén förklarar att det finns flera frÄgor som hon vill hitta svaren pÄ.
â Hur kom det sig att hon startade cafĂ©et? Hade hon kanske lĂ€rt sig massor Amerikanska bakverk? Det ska vi försöka ta reda pĂ„.
Redan dÄ fick caféet namnet Columbia och vad det egentligen stÄr för Àr inte helt sÀkert.
â Man kan tĂ€nka pĂ„ kaffe, men dĂ„ Ă€r det ju Colombia, sĂ€ger Cecilia SagrĂ©n.
Columbus?
â Det kan ocksĂ„ vara Columbus, för att Columbia Ă€r en feminin form av Columbus. Det kan ocksĂ„ vara ett namn för USA. Precis som Sverige har Moder Svea.
Dorothea drev caféet i ungefÀr 13 Är och dog Är 1949 i Motala. 100 Är senare, i en tuff period med pandemin, sÄ Àr det Karin Asmus som Àger caféet. Till vÄren Àr tanken att fira 100-Ärs-jubileet med att uppmÀrksamma grundaren.
â Vi har pratat om att ha nĂ„gon slags Dorothea dag eller helg. DĂ€r vi berĂ€ttar vad vi vet om henne, sĂ€ger Karin Asmus.
Kan det bli en Dorothea-bakelse dÄ?
â Ja det kanske vi ska fixa. Det fĂ„r vi fundera och spĂ„na lite om, sĂ€ger Asmus och Cecilia SagrĂ©n flikar in att de kan ha 20-tals-tema.