De gör läxorna i skolan

Läxornas vara eller inte vara är en omdebatterad fråga. Bäckskolan har valt en medelväg. Barnen har läxor men får chansen att göra dem i skolan.

Läxhjälp. Tuwa Tildemyr skriver en liten uppsats om tandborstning och Malin Siverholm hjälper henne med ett par svåra ord.

Läxhjälp. Tuwa Tildemyr skriver en liten uppsats om tandborstning och Malin Siverholm hjälper henne med ett par svåra ord.

Foto:

Kisa2015-11-11 06:57

Läxorna brukar kritiseras för att vara orättvisa. I en del hem finns föräldrar med kunskap, vilja och tid att hjälpa till med läxorna, medan en del barn får klara sig själva. Det kan leda till, menar kritikerna, att svaga elever halkar ännu längre efter.

På Bäckskolan anordnas sedan några år tillbaka läxhjälp en timme i veckan. Lärarna har då arbetstid som vanligt, men för eleverna är det frivilligt. Ungefär tre av fyra väljer att gå dit.

– Det är populärt bland både barnen och föräldrarna. Många jobbar länge, sedan ska man hämta barnet på fritids och hem och fixa middag. Det blir inte så mycket tid och ork kvar till läxorna, säger Malin Siverholm, speciallärare.

Läxhjälpen är till för barnen i årskurserna 2 och 3. De har läsläxa och matteläxa varje vecka.

– Vi fokuserar mest på matteläxan den här timmen. Läsa behöver de göra hemma lite varje dag, säger Malin.

En del skolor har valt bort läxorna, särskilt i de lägre klasserna.

– Men barnen behöver träna lite studieteknik också. När de blir äldre måste de ju läsa en del efter lektionerna. Och med läxhjälp i skolan får alla barn samma chans, säger Malin Siverholm.

När Corren kommer på besök pågår verksamhet i vartenda klassrum. Alla barn vi pratar med tycker att läxhjälpen är både rolig och nyttig.

– Det är jättebra att få en stund att göra läxorna på så att man inte behöver göra allt hemma. Det kan bli lite stressigt och jobbigt annars, säger Inez Mankinen.

– Det är lättare att koncentrera sig på läxhjälpstimmen. Några går hem och det blir lite tystare och lugnare i klassrummet, säger Arvid Roth Sandell.

– Man kanske inte har fattat riktigt allt i skolan, men så gör man läxan och då blir det lättare sedan, säger Valdemar Hamberg.

I ett rum pratas det somaliska. Det går ungefär 35 barn med somaliskt ursprung på Bäckskolan och på tisdagseftermiddagarna har de först en timme svenska som andraspråk, sedan en timme hemspråksundervisning.

Jag slår mig ner och pratar lite med Yusra Abdolkadir och Mohamed Hassan Abikarin. Båda kom till Sverige för bara 2,5 år sedan, men det är omöjligt att höra minsta brytning. De tycker att hemspråkstimmen är en av veckans roligaste lektioner.

– Men gympan är bäst, säger de med en mun.

Vid tavlan står Omar Ali Yussuf och pratar på somaliska om skillnaden mellan svenska och somaliska pengar. Omar jobbar som tolk, studiehandledare och hemspråkslärare.

– En del barn lär sig svenska jättefort. För en del tar det tid. Så är det, vi är alla människor och vi är alla olika.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om