Det hävdar Värgårdsskolans personal som nu tar bladet från munnen när det gäller barn- och utbildningsnämndens ansträngda ekonomi. Ingen av lärarna vill framträda med namn i Corren utan synpunkterna framförs kollektivt.
-- Det är upprorsstämning på skolan till och från. Många är arga över den dåliga budgethanteringen där vi år efter år ställs inför hastiga och oövertänkta besparingar. Andra känner en förlamande uppgivenhet, säger en av lärarna som jag möter i skolans personalrum.
Om kostnaderna måste minskas med 2,6 miljoner under innevarande läsår leder det till omfattande förändringar, enligt lärarna. Närmare nio lärartjänster måste bort vilket i sin tur innebär färre speciallärare, assistenter, studievägledare och vikarier.
Det betyder att svaga elever inte får det särskilda stöd de har rätt till. Dessutom är risken överhängande att ännu fler elever kommer att lämna skolan med bristande kunskaper och med underkänt i ett eller flera ämnen.
Om sparmålet ska uppfyllas är också faran överhängande att särskolan läggs ner. Det samma gäller den så kallade Broskolan för elever som tillfälligtvis inte passar in i den ordinarie undervisningen. Då måste Kinda kommun köpa motsvarande elevplatser i annan kommun.
Samtidigt når Värgårdsskolan kulmen i höst när det gäller elevunderlaget. Då börjar 180 nya sjundeklassare och de får räkna med att bli 30 i varje klass. Sammanlagt ska cirka 500 elever få sin undervisning på skolan. Drygt 100 av dem kommer att ha behov av särskilt stöd.
-- Miljön i klassrummen blir mycket, mycket sämre för alla, säger en lärare med mer än 20 års erfarenhet från skolan.
Barn- och utbildningsnämndens ordförande Solveig Danielsson (kd) förstår lärarnas oro.
-- Det är en tuff och allvarlig situation.
Hon vill dock understryka att inga beslut om sparbeting har fattats än. I dagsläget ska BU-nämnden minska sina kostnader med tio miljoner kronor.
-- Det klarar vi inte, men kan vi komma ner till fem miljoner blir det mer hanterbart.
Solveig Danielsson är inte beredd att svika svaga elever som behöver extra stöd i skolan.
-- Vi måste ge stöd till elever med särskilt behov. Då kan vi inte bara lägga ner särskolan och Broskolan.
Hon tror att det finns besparingar att hämta i de olika rektorsområdena i kommunen. Samtidigt är hon bekymrad över pressen som läggs på personalen.
-- Det värsta som kan hända är att det leder till handlingsförlamning.
Det kärva budgetläget har fått BU-nämnden att lyfta upp frågan till kommunstyrelsen. Där vidhåller företrädarna för den borgerliga majoriteten att kostnaderna ska minskas genom omfördelningar och nya arbetssätt.
-- Jag tror de klarar av att omfördela sina resurser, säger kommunalrådet Anders Ljung (c).
Kommunstyrelsens vice ordförande Bo Flyme (m) sä- ger tvärt nej till att skjuta till mer pengar till nämnden.
-- Man måste hitta på något själva inom skolan för att vända trenden.
Samtidigt minskar arbetsglädjen och inspirationen bland lärarna på Värgårdsskolan. Flera har föreslagit en massuppsägning, några vill strejka och andra överväger att sluta och söka nytt jobb någon annanstans.
Eller som en av dem uttrycker det:
-- Vi vill inte bli halshuggna för att vi inte klarar av en omöjlig situation. Det ansvaret får politikerna ta. Men frågan är hur de kan nonchalera ett så stort behov som skolan har i dag.