"Det här kan bli något riktigt stort"

Det rör sig om arbete, kulturarv, utförsåkning och naturupplevelser. För Kinda kommun handlar Tolvmanna- dalen i Kisa också om möjligheten att vända en negativ befolkningsutveckling.

Kisa2003-03-17 07:19

- Det här kan bli något riktigt stort. Om det utvecklas på rätt sätt kan det bli lika stort som Arla Foods etablering i Vimmerby, säger Kindas kommunchef Anders Lind.

Det behövs. Kinda tappar sedan flera år befolkning och invånarantalet darrar just nu kring 10 000-strecket. Corren berättade i förra veckan om tankarna på att bättre organisera sam- arbetet mellan företagare, föreningar, markägare samt Kinda kommun och länsstyrelsen i Östergötland när det gäller området vid Tolvmannabacken.

Utvecklas positivt

Bakgrunden är att många av de 13 företagen på ömse sidor om Kisaån utvecklas positivt. I dag har de tillsammans cirka 370 anställda. Faller planerade pusselbitar på plats den närmaste framtiden kan det bli betydligt fler.

n Pappersbruket Swedish Tissue ska fördubbla sin produktion och har också långt framskridna planer på att bygga en ny fabrik för tillverkning av toalett- och hushållspapper.

n BTT Plåt vill bygga ut sina lokaler med 2 000 kvadratmeter.

n Finess Hygiene AB fortsätter att expandera och funderar som bäst på var en tillbyggnad kan ske.

Här spelar kommunen en viktig roll för att planerna ska gå i lås.

- Vår primära uppgift blir att säkra infrastruktur. Från detaljplaner, vägar och boende till kulturellt utbud, rekreation och kompetensutveckling, säger Anders Lind.

Diskussioner är redan igång när det gäller att ta fram en gymnasie- och högskoleutbildning med inriktning på papper och trä. Allt för att säkra personalbehovet vid Swedish Tissue som i dag sysselsätter omkring 150 personer. Närmare 100 av dem går i pension inom de närmaste tio åren, enligt Lars-Ole Hansen, personalchef vid Swedish Tissue.

- Men det handlar inte bara om en skola för ny personal utan också för våra anställdas möjligheter till vidareutbildning.

Lars-Ole Hansen nämner det nyligen inledda samarbetet med Kinda lärcentrum i Kisa. "Bra och med stora möjligheter att vidareutveckla", är hans om- döme.

Anta att Swedish Tissues engelska ägare LPC Group i Leicester bestämmer sig för att bygga en ny pappersfabrik i Kisa. Svaret kommer i sommar när företagets förstudie ska vara klar. Det kan innebära 100 nya jobb, vilket i sin tur leder till inflyttning och därmed också efterfrågan på bostäder och villatomter.

Dessutom måste markfrågan för en 17 500 kvadratmeter stor pappersfabrik lösas. Den nya byggnaden blir lika stor som hela den nuvarande anläggningen vid Swedish Tissue.

Frågorna väcks

I takt med näringslivets utvecklingsplaner väcks också frågorna kring friluftsliv, rekreation och friskvård i området. Skidanläggningen med backar och spår finns redan liksom kulturlandskapet vid Föllingsö, ett av de tio mest välbevarade odlingslandskapen i Sverige.

En av frågorna är hur Tolvmannabacken kan bli ett friluftscentrum även under sommarhalvåret. Här nämns än en gång drömmen om att få en simhall i kommunen.

En viktig fråga är också transporterna. I dag passerar 10 000 tunga fordon per år genom området. Inom snar framtid kan det handla om det dubbla.

Bruno Larsson, produktionschef vid Finess Hygiene och idékläckare till projekt Tolvmannadalen, funderar kring en väglänk i väst-sydlig riktning mellan Ydrevägen via Tolvmannaområdet och ut på riksväg 34 söder om Kisa. Det skulle innebära betydligt färre lastbilar som måste gå genom Kisa centrum.

Andra frågor att ta hänsyn till är buller från tillverkning i kombination med närheten till friluftsområden och villakvarter. Dessutom är markerna kring Tolvmannadalen känsliga med tanke på närheten till vattenskyddsområde.

Tanken från företagens och kommunens sida är att driva utvecklingen i Tolvmannadalen som ett projekt. Hoppet till ekonomisk draghjälp står i första hand till Leader+ Sommenbygd och regionala utvecklingspengar inom Mål 2.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om