Dömd för brott slipper straff

En kvinna som äger en fastighet i Kisa har dömts för egenmäktigt förfarande för att hon lät byta ut en låskolv. Linköpings tingsrätt valde dock att inte utdöma något straff.

kisa2002-06-24 06:15

I juli år 2000 flyttade en man i 20-årsåldern in i en lägenhet i Kisa. De första månaderna betalade han hyran, men sedan upphörde betalningarna. Den kvinnliga fastighetsägaren tog då kontakt med hyresgästen som berättade att han väntade på ett arv och att han snart skulle betala. Hyresgästen bad ödmjukt att få bo kvar.

I mars förra året ledsnade fastighetsägaren eftersom hon inte hade fått betalt. Hon hade med sig en handskriven hyresuppsägning som hyresgästen skrev under. Enligt uppsägningen skulle han lämna lägenheten den 1 maj förra året. Men hyresgästen flyttade inte.

Den 26 juli förra året bad hon fastighetsskötaren att byta låskolv till dörren. Fastighetsskötaren satte också upp en lapp om att hyresgästen skulle kontakta fastighetsägaren.

Avhysning

Några dagar senare hörde hyresgästen av sig och förklarade att han inte tänkte flytta. Han hade i stället valt att slå in dörren till lägenheten.

Till slut valde fastighetsägaren att ansöka om avhysning av hyresgästen hos kronofogdemyndigheten. Dagen innan avhysningen flyttade så till sist hyresgästen.

Skadegörelse

Fastighetsägaren upptäckte att lägenheten var demolerad. Det skulle kosta 40 000 kronor att återställa den. Fastighetsägaren anmälde hyresgästen för skadegörelse av lägenhetsdörren, men förundersökningen lades ned. I stället åtalades fastighetsägaren för egenmäktigt förfarande eftersom hon olovligen hade bytt låskolv.

Under rättegången berättade kvinnan att hon in i det längsta ville undvika att begära avhysning för att hyresgästen skulle slippa att hamna i kronofogdens register.

Påföljdseftergift

Linköpings tingsrätt konstaterar i domen som meddelades i går att kvinnan gjorde sig skyldig till brott när hon lät byta låskolven. Hennes agerande innebar, enligt tingsrätten, en olovlig besittningskränkning gentemot hyresgästen.

Linköpings tingsrätt beslutade dock att inte utdöma något straff, så kallad påföljdseftergift. Bytet av låskolven skedde nämligen av omtanke om hyresgästen. Fastighetsägaren hade enligt tingsrätten försökt att lösa problemet så smärtfritt som möjligt och drabbades dessutom själv av skada när lägenheten demolerades.

Helt skadelös går dock inte kvinna. Hon måste nämligen själv betala sina advokatkostnader. FREDRIK QUIST

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om