Eget hem i stället för prästgård

Mitt hem -- min borg. Drömmen om det egna huset växte i arbetar-rörelsens Sverige i början av 1900-talet. I Kisa byggdes Egnahemsområdet som det första bostadsområdet utanför centrum.

kisa2002-07-03 05:18

Slaget mellan Egnahems och Bäckområdets barn stod i tre dagar. Det var i slutet av 30-talet och det var blodigt allvar. Med slangbellor till vapen och häckar som skydd drabbade gängen samman.

Till slut förklarades Bäckområdets krigare som segrare. Sture Karlsson -- senare i livet författare, nu stridsman på Egnahemssidan -- fann händelsen så dramatiskt att han satte upp tre stenar som minnesmärke.

Det här och mycket annat smått och stort om bostadsområdet Egnahems historia berättade Bertil Nilsson, själv gammal Egnahemsbo, på en kulturvandring i måndags kväll.

Prästgårdens ängsmark

Egnahemsrörelsen var en politisk strömning som motarbetade utflyttning från landsbygden och ville öka landets självförsörjning av jordbruksprodukter. Från 1905 till 1948 erbjöd staten förmånliga lån till köp av tomt och bostad samt ett eventuellt tillhörande mindre jordbruk. Efter 1948 fortsatte lånen att gälla för byggnation av en -- eller tvåfamiljshus. Egnahemsområdet i Kisa ligger främst på det som var Prästgårdens mark. Det var en naturlig yta för samhällets expansion vid förra sekelskiftet.

Lantbrevbäraren August Ödell drev egnahemsrörelsen i Kisa och sålde andelar för tio kronor styck. De första husen byggdes av driftiga arbetare med knappa resurser. Sämsta sortens virke nyttjades och till isolering användes sågspån.

Original och vanligt folk

Vid 1900-talets mitt fanns ett sjudande liv på Egnahem. Området hade bland annat flera små ladugårdar, en handelsträdgård och en Konsumbutik i det som idag är Jehovas vittnens lokal.

På kulturvandringen berättade Bertil Nilsson om husen och dess innehavare. Bland annat om Toritz Johansson i Hagadal, som var religiös och kunde nästan hela Bibeln utantill. Han var först med att skaffa ordentliga högtalare till grammofonen. Sedan försåg han halva Egnahem med religiös musik.

Eller om Carl-Oskar Carlsson, mer känd som Lång-Carl-Oskar. Han var mångsysslare, mycket lång och betraktades som ett original i samhället.

-- Till de tre tidningarna hade han alltid en rolig historia att berätta, säger Bertil Nilsson. Han skämtade alltid och talade ofta på vers.

Byggt i fyra perioder

På Egnahem har flera generationer Kisabor vuxit upp. Många av de närmare 140 deltagarna i måndagens kulturvandring har anknytning från området. Bland annat Stig Holmström som under en kort stund berättade om hur han och tolv syskon växte upp i området.

Bertil Nilsson svängde sig med en stor mängd namn på personer och platser. Han berättade om poliser som påstods darra för åskan, om Frälsningsarméns bildande 1889, om Kinda kommuns första lekplats och om radhusens historia på området.

Bebyggelsen på Egnahemsområdet i Kisa har skett under fyra perioder. Först fram till 1910, sedan under en period på 20-talet. En tredje omgång från andra världskrigets slut till slutet av 50-talet. Den fjärde perioden omfattar tiden fram till i dag och de nyare bostadsområdena mot Harg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om