Januari 2024.
Nyheten slår ner som en bomb och sprids snabbt över hela Sverige.
Café Columbia i Kisa har lagt aioli i sina semlor. Egentligen ska det vara vaniljkräm, men i farten har caféföreståndarinnan Sofia Forsberg tagit fel sprits.
Ett år senare.
Semlor trängs åter i kakdisken. Men misstaget är långt ifrån bortglömt.
Folk pratar fortfarande om aiolisemlan.
– Det har varit helt galet. När vi hade saffranssemlor under julen var det en kund som frågade om vi hade Janssons frestelse i fyllningen, säger Petronella Eng som driver caféet tillsammans med sin mamma.
Hon fortsätter:
– Vi får nog leva med det.
Ingen av dem hade kunnat föreställa sig att nyheten skulle bli så stor.
Och även om de nu kan se tillbaka på cirkusen och skratta kan det ibland kännas litet uttjatat.
– Det går upp och ner, säger Sofia Forsberg.
Hennes dotter ler.
– Det är klart att vi kan tycka att det är roligt så här i efter hand. Men när det hände var vi rätt osams. Jag var allt annat än glad den där dagen. Jag minns att jag grävde ner mig i soffan där hemma med en skämskudde och var arg.
Hon tittar på sin mamma.
– Sen ringde du och sa att Corren hade ringt och då kändes det ännu värre.
Men någonstans där började det vända.
Sofia Forsberg och Petronella Eng bestämde sig för att berätta om sitt misstag på Instagram.
– Sen tog det bara fart, säger Petronella Eng.
Visserligen var det bara fyra semlor som fylldes med aioli innan misstaget uppdagades. Men det räckte för att telefonen skulle gå varm.
Inte bara lokalpressen hörde av sig. Även riksmedier ringde och ville höra historien om aiolisemlan.
– Jag tyckte det var jättejobbigt. Att synas över hela Sverige var inte roligt. Det var en himla tur att ingen var allergisk. Jag visste vilka det var som hade köpt semlorna, så jag kunde ringa och berätta om misstaget. Men ingen blev direkt arg, de flesta bara skrattade, säger Sofia Forsberg.
Trots allt har nu ailoisemlan återuppstått.
– Vi kände att vi måste gör något av det, så vi testade häromdagen. Det var riktigt populärt, säger Petronella Eng.
Men vetebullen fylls inte med enbart aioli. Istället har mor och dotter också lagt i skagenröra tillsammans med aiolin.
Om all uppståndelse har gjort att caféet har fått fler kunder är svårt att säga, säger de.
– På somrarna är det alltid mycket folk och turister. Men det är ingen som har kommit hit och specifikt bett om en aiolisemla, säger Petronella Eng.