-- Vi har beslutat att arrangera marknaden samma lördag om två år för att se om det fungerar att ha den tätare. Motivet är att marknaden fungerar väldigt bra för Lions verksamhet, säger Tomas Monell, Lions president i Kisa.
På en marknad med 200 marknadsstånd kan man hitta det mesta. Prydnadssaker för såväl hemmet som trädgården. Godis för människor, men också ett helt stånd med hundgodis.
Vid ett marknadsstånd saluförs svindyrt rengöringsmedel. Försäljaren håller en liten prat-show och fläckar ner sig för att sedan demonstrera dunder-medlets vidunderliga verkan. Men inte betalar väl någon 50 kronor för en liten skvätt ren- göringsmedel? Jo men visst, folk är redo för nymodigheter och förhoppningsvis är medlet rena trolleriet eller annars får man väl hoppas på någon form av "placeboeffekt".
Enligt historieberättarna satte världens starkaste tjej, Pippi Långstrump, rekord när hon lockade storpublik till Kisa 1969. Pippi-Nilsson var vid tiden stor idol och premiärred på sin prickiga häst genom Kisas gator som kantades av cirka 20 000 människor. Det rekordet har stått sig och marknaden har sedan dess "bara" samlat mellan 10 000 och 15 000 personer. Ingen kan ange riktigt säkert.
Även 2002 återfinns en person på marknaden som kan titulera sig som Sveriges starkaste. De flesta inser snabbt att det handlar om bygdens egen son Magnus Samuelsson. I eget marknadsstånd saluförs signerade tröjor och huvuddukar.
-- Kise Marken är en sån där grej som funnits så länge man minns och här var man med när man var liten. En riktig hemvändardag för många. Sedan förra marknaden är jag här som nasare, det är ett bra tillfälle att träffa folk och många vill prata. Kul, är Kisasonens sammanfattning av marknaden.
I ett annat stånd satt tre grabbar uppradade som tre fåglar på en telefontråd. Pojkarna sålde hemslöjdade fågelholkar. En köpare får veta att holkar med små hål är till för mesar och holkar med stora hål är till för sparvar.
-- Vi har gjort holkarna i skolan och vi samlar pengar till vår grupp "Doit", berättar 15 år gamla Magnus Borgstrand.
-- Målsättningen är att få mycket pengar så vi kan resa uppåt landet. Vart vi ska resa har vi inte bestämt, men det vore kul att åka och fiska eller göra något med jakt, klargör Magnus Borgstrand.
En bit in på lördagen gjorde marknadsgeneral Kjell-Ove Andersson följande sammanfattning av arrangemanget.
-- Vädret har lockat hit såväl publik som knallar mangrant. Vi har i stort sett fullt och då har vi ändå tagit fram extra marknadsplatser. Det ser ut att bli ett ovanligt bra år och det beror till stor del på att allt flyter så bra och att 90-talet funktionärer gör ett jättejobb.
Uppskattningsvis ger marknaden 100 000 kronor i vinst som sedan används till Lions hjälpverksamhet. Kise marknaden har rötter som kan spåras tillbaka till 1627. I Lions regi har Kise Marken hållits sedan 1960 och den i år var den 15:de i ordningen.
Enligt polisrapporten så avlöpte kvällens danstillställningar på ett godkänt sätt och några misstankar om brott finns inte anmälda. Festivalsledningens bedömning är att marknaden detta år besöktes av närmare 20 000 personer och att man får gå tillbacka till 1969 för att hitta en jämförelse.
-- Jag letar fiskesaker, drag, och har som tradition att köpa minst en fiskepryl på varje marknad. Kul och roligt det här, men jag har faktiskt inte hittat så många stånd med fiskeprylar än.
-- Trevligt när sola skiner. Vårt deltagande går mest ut på att visa upp de trädgårdsfigurer vi säljer i egen butik till vardags här i Kisa.
-- Jag går mest runt och kollar vad som finns. Men hittar jag något kul så köper jag det. Det är kul när det händer saker.
-- Kise Marken är en sån där grej som funnits så länge man minns och här var man med när man var liten. En riktig hemvändardag för många. Sedan förra marknaden är jag här som nasare, det är ett bra tillfälle att träffa folk.