Räddningschef Thomas Blixt log i mjugg när presentationen av den senaste analysen över Kindas räddningstjänst var överstökad på måndagsförmiddagen.
– En proffsig utredning som säger ungefär vad vi har sagt i åtta år.
I sin utredning konstaterar konsulten Åke Jacobsson att det inte blir billigare för Kinda kommun att bli medlem i förbundet RTÖG (Räddningstjänsten Östra Götaland).
Han påpekar också att byggandet av en ny brandstation vid Mariaberget i Kisa inte kan vänta. Den nuvarande stationen vid Brandvägen är utdömd.
I sin rapport lämnar han dessutom två förslag till den politiska ledningen:
Ingå civilrättsliga samarbetsavtal med RTÖG eller Vimmerby kommun med kringkommuner. Det kan öppna för samarbete kring bland annat inköp och utbildning.
Spetskunskap
Thomas Blixt är med på noterna.
– Vi förstår att vi måste samarbeta, ensamma kan vi inte fortsätta.
Han syftar närmast på behovet av spetskunskap vid större händelser och vid förebyggande arbete som exempelvis tillsyn.
Här finns möjligheter till samverkan med antingen RTÖG eller Vimmerby.
– RTÖG har anställda som enbart sysslar med tillsyn. I Vimmerby hjälper man varandra över kommungränserna, vilket låter superintressant.
Tre alternativ
När Åke Jacobsson inledde sin utredning i slutet av februari var uppdraget att inventera för- och nackdelar utifrån tre givna alternativ:
• att bedriva räddningstjänsten i egen regi.
• att ingå samarbete med förbundet Räddningstjänsten Östra Götaland som har kommunerna Linköping, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik och Åtvidaberg som medlemmar.
• att ingå i det samarbete som Vimmerby med kringkommuner har börjat utveckla.
Utvalda
I arbetet med utredningen har intervjuer hållits med ett 20-tal strategiskt utvalda personer.
Från politiker, företrädare för RTÖG och Vimmerby kommun till brandmän, fackliga organisationer och näringslivet i Kinda.
Här framhåller brandmännen det lokala perspektivet med korta beslutsvägar.
Representanter för näringslivet är inne på samma linje och betonar räddningstjänstens lokalkännedom, snabba beslut och förmågan att vara tidigt på plats.
Utredningen presenterades även för Brandmännens riksförbund och politiker i miljö-, bygg- och räddningsnämnden på måndagskvällen.
Nya synpunkter samlas in den närmaste veckan innan slutrapporten presenteras i maj.