Det verkar som att befolkningen, och trafikanter på genomresa, i de båda kommunerna i södra Östergötland är nyktra, laglydiga och har gott omdöme.
-- Den bilden kan man få, men jag har en känsla av att det finns brister, säger Lars-Jonney Jonsson, närpolischef i Kinda/Ydre.
-- Framför allt i glesbygd när folk är på fest hos varandra, har nära hem och ändå tar bilen även om man har druckit. Det är oerhört svårt för oss att komma åt.
Tillsammans med sina kolleger har Lars-Jonney Jonsson ett beting på att utföra cirka 1 500 utandningsprov per år.
-- I våra blåskontroller när vi står utmed en väg får vi knappt fast några alls. Den kollen är mer i preventivt syfte för att visa att vi finns.
Står ni på fel platser?
-- Vi ställer oss där vi förmodar att det kommer trafik, oftast på kvällar och helger. Kanske borde vi åka ut i skogen i stället, men där kan vi inte stå nån längre tid för att vänta på en eller annan bil eftersom vi har annat att göra.
Det är i stället tips från allmänheten eller trafikolyckor som leder till att rattfyllerister hamnar i polisens garn.
-- Tipsen ger mest även om vi får in förhållandevis få. Men det är viktigt att fler hör av sig och det går att göra anonymt.
Hur brukar bilister reagera när de blir ertappade?
-- Först har de inte druckit nånting. Sedan visar det sig att det var en öl och sen en halv flaska vin och kanske ett par groggar.
Och reaktionen när provtagningen är klar och visar på rattfylla?
-- Jag tror många tar det hårt eftersom det får konsekvenser med indraget körkort och kanske svårigheter att sköta ett jobb.
I veckan dödades en farmor och en elvamånaders baby av en rattfyllerist. Omkring 60 procent av de rattfulla är människor med missbruksproblem.
Sedan ett par år pågår ett försök i Östergötlands, Stockholms och Västerbottens län där personer som dömts för rattfylleri får behålla körkortet om de utrustar sina bilar med alkolås och går på regelbundna läkarbesök i två år. Vägverket tycker att försöket med alkolås till dömda rattfyllerister ska permanentas över hela landet snarast möjligt. Ett krav som Lars-Jonney Jonsson ställer sig bakom.
-- Det är en väldigt bra och framkomlig väg. Problemet är att det är kostsamt samtidigt som det ger människor möjligheten att behålla jobbet och fungera socialt.
Den dömde får själv betala kostnaderna för montering och underhåll av alkolås, läkarbesök var tredje månad och tömning av alkolåsets dataminne hos Bilprovningen varannan månad
Pris: 40 000--45 000 kronor för två år. Den som försöker manipulera alkolåset eller köra berusad tvingas återlämna sitt körkort.