Få väljer KRAV-märkta varor

kisa2006-01-09 00:00
Det finns flera så kallade ekologiska bönder i Kisa med omnejd somproducerar KRAV-märkta varor, men det är få av livsmedelsaffärerna iKisa som säljer lokala produkter.

Björn Petersson är färskvaruansvarig på Ica Supermarket. Störstandel ekologiskt odlade produkter finns det på grönsaksavdelningen, menhan försöker erbjuda KRAV-märkta alternativ även på kött- ochostavdelningen.

-- Till sist är alltid prisbilden avgörande. KRAV-märkta varor ärdyrare. Som den här osten, säger han och visar en KRAV-märkthushållsost.

Utbudet kan öka

-- Den KRAV-märkta osten kostar 65 kronor/kg, den vanliga 53. De allra flesta väljer den billigare, säger han.

"Godare bananer med rent samvete -- köp KRAV-märkta" står det på enpappbanan ovanför fruktdisken. Folke Samuelsson väljer ändå de vanligabananerna.

-- Om det är något jag vill ha så köper jag oavsett pris, men jag letar inte efter KRAV-märkningen, säger han.

På Hemköp tror Tina Bengtsson att handeln med miljövänliga varor kommer att öka.

-- Helst skulle det vara mycket mer KRAV-märkta varor, så att detinte fanns något alternativ. Men här är det ingen större efterfrågan,säger hon.

De ekologiska mejeriprodukterna är populärast bland de KRAV-märkta.Men på såväl Ica som Hemköp är utbudet av ekologiska produkter klartmindre än det vanliga sortimentet.

Fler odlar ekologiskt

Börje Johansson, ordförande i Ekologiska Lantbrukare i Östergötland,konstaterar en tydlig ökning av ekologiska lantbruk i Östergötland. Hanmenar att det inte bara är konsumenternas ansvar att välja miljövänligaprodukter.

-- Vi lantbrukare har också ett stort informationsansvar, säger han.

Undantaget i Kisa är Coop Konsum. Där kan man köpa såväl KRAV-märkthavrekli som solroskärnor och bröd. Butiksbiträde Anita Fridh hardessutom märkt av en stor ökning i efterfrågan.

-- De är lite dyrare, men de som vill ha ekologiska varor bryr siginte om det högre priset. Vissa handlar bara KRAV-märkt, säger hon.

En av dem som söker efter KRAV-märkningen när han handlar är Göran Palmkvist. Främst för att gynna miljön.

-- Sen inbillar man sig att det smakar lite bättre också, säger Göran Palmkvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om