Björn Petersson är färskvaruansvarig på Ica Supermarket. Störstandel ekologiskt odlade produkter finns det på grönsaksavdelningen, menhan försöker erbjuda KRAV-märkta alternativ även på kött- ochostavdelningen.
-- Till sist är alltid prisbilden avgörande. KRAV-märkta varor ärdyrare. Som den här osten, säger han och visar en KRAV-märkthushållsost.
-- Den KRAV-märkta osten kostar 65 kronor/kg, den vanliga 53. De allra flesta väljer den billigare, säger han.
"Godare bananer med rent samvete -- köp KRAV-märkta" står det på enpappbanan ovanför fruktdisken. Folke Samuelsson väljer ändå de vanligabananerna.
-- Om det är något jag vill ha så köper jag oavsett pris, men jag letar inte efter KRAV-märkningen, säger han.
På Hemköp tror Tina Bengtsson att handeln med miljövänliga varor kommer att öka.
-- Helst skulle det vara mycket mer KRAV-märkta varor, så att detinte fanns något alternativ. Men här är det ingen större efterfrågan,säger hon.
De ekologiska mejeriprodukterna är populärast bland de KRAV-märkta.Men på såväl Ica som Hemköp är utbudet av ekologiska produkter klartmindre än det vanliga sortimentet.
Börje Johansson, ordförande i Ekologiska Lantbrukare i Östergötland,konstaterar en tydlig ökning av ekologiska lantbruk i Östergötland. Hanmenar att det inte bara är konsumenternas ansvar att välja miljövänligaprodukter.
-- Vi lantbrukare har också ett stort informationsansvar, säger han.
Undantaget i Kisa är Coop Konsum. Där kan man köpa såväl KRAV-märkthavrekli som solroskärnor och bröd. Butiksbiträde Anita Fridh hardessutom märkt av en stor ökning i efterfrågan.
-- De är lite dyrare, men de som vill ha ekologiska varor bryr siginte om det högre priset. Vissa handlar bara KRAV-märkt, säger hon.
En av dem som söker efter KRAV-märkningen när han handlar är Göran Palmkvist. Främst för att gynna miljön.
-- Sen inbillar man sig att det smakar lite bättre också, säger Göran Palmkvist.