Farligt arbete utan socialt skyddsnät

Riskabelt, kravfyllt och ansträngande arbete under tidspress. Men det räcker inte för att landets deltidsbrandmän ska få ersättning från försäkringskassan om de blir skadade och sjukskrivna.

Peter Härnström och hans kolleger i deltidsbrandkåren får ingen sjukersättning vid skada eller sjukdom i samband med utryckning. Brandmännens riksförbund vill dra frågan till  Europadomstolen.

Peter Härnström och hans kolleger i deltidsbrandkåren får ingen sjukersättning vid skada eller sjukdom i samband med utryckning. Brandmännens riksförbund vill dra frågan till Europadomstolen.

Foto: Fotograf saknas!

Kisa2002-08-27 08:17

-- Förskräckligt dåligt. Vid en långtidssjukskrivning kan det bli ett rejält inkomstbortfall, säger Peter Härnström, ordförande i Brandmännens riksförbunds avdelning i Kinda.

Som de flesta deltidsbrandmän i Kinda har han ett ordinarie arbete på heltid. Problemet med utebliven ersättning uppstår om han skulle skada sig i samband med en utryckning.

Klarar han trots skadan av att sköta sitt ordinarie jobb, men inte arbetet som brandman missar han sjukersättning. Trots att han vågat liv och lem för Kindabornas säkerhet.

Diskriminerande

Det beror på att det krävs en anställning på minst 25 procent av en heltid för att ersättning ska betalas ut, enligt Riksförsäkringsverkets regler.

De flesta deltidsbrandmän når inte upp till den nivån eftersom jourtid inte räknas som arbetstid. Därmed står de därför utanför det sociala skyddsnätet.

Orättvist och diskriminerande, anser Håkan Höglin, ordförande i Brandmännens riksförbund (BRF) som organiserar deltidsbrandmännen i Sverige.

Enligt en artikel i lördagens Dagens Nyheter drev förbundet ett fall i domstol, men förlorade i högsta instans, Regeringsrätten, i somras. Nu vill Håkan Höglin att saken prövas i Europadomstolen.

-- Vi har haft möte i dag (läs måndag) och vårt arbetsutskott har tagit ställning till att vi ska driva ärendet vidare.

-- Vi kan driva det som ett rent diskrimineringsärende. Parallellt med det ska vi uppvakta socialförsäkringsminister Ingela Thalén, diskrimineringsombudsmannen och även försvarsdepartementet eftersom de sitter med problemet att det inte går att rekrytera folk till många kårer runt om i landet.

Steget till Europadomstolen tas först efter överläggningar med BRF:s advokat.

Besvärlig rekrytering

Det finns omkring 11 000 deltidsbrandmän fördelade på 750 stationer i Sverige. Enligt BRF har 64 procent av kommunerna svårt att rekrytera brandmän. Kinda är en av dem eftersom det sedan flera år varit svårt att hitta personal till räddningsstyrkan i Horn.

-- Och det lär ju inte bli lättare med det här, säger Peter Härnström.

Enligt Håkan Höglin har frågan om sjukersättning kommit som en kalldusch för många deltidsbrandmän. Han lägger dessutom ytterligare lök på laxen.

-- Egentligen är sjukersättningen en liten del av problemet. Måste jag dessutom sluta i räddningstjänsten på grund av medicinska skäl har jag ingen rätt till sjukpension. Det har man i alla andra sammanhang.

De fysiska och psykiska kraven på en brandman har skärpts de senaste åren. Det är bra, säger Håkan Höglin.

-- Det ska vara höga krav eftersom det är ett riskyrke. Däremot måste det finnas en rättvisa i socialförsäkringssystemet. Slås jag ut när jag ställer upp i en så här samhällsviktig funktion borde det vara kvittens nog för att ändra på reglerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om