Förbifart halkar utanför ny vägplan

Region Östergötland har antagit förslag till ny länstransportplan för åren 2018–2029. Både förbifart Kisa och en modernisering av Stångådalsbanan hamnar utanför.

Bestående. Kisa får räkna med fortsatt genomfartstrafik i minst tio år till.

Bestående. Kisa får räkna med fortsatt genomfartstrafik i minst tio år till.

Foto: Torbjörn Lindqvist/arkiv

KISA2018-03-05 13:30

Corren berättade redan i augusti förra året om förslaget till ny länstransportplan (ltp). Sedan dess har den manglats, bearbetats och antagits av trafik- och samhällsplaneringsnämnden i Region Östergötland.

Av innehållet att döma har Kinda kommun misslyckats i sina ansträngningar att få med en förbifart för riksväg 23/34 utanför Kisa.

Enligt ltp-planen finns uppenbara brister med den nuvarande genomfarten i Kisa. Det gäller framförallt riskerna för oskyddade trafikanter samt buller, vibrationer och avgaser, enligt Trafikverkets åtgärdsvalsstudie som gjordes i samarbete med Regionförbundet Kalmar och Region Östergötland under 2016.

Kostnaden för en förbifart öster om Kisa beräknas till 160 miljoner kronor. En investering som enligt Region Östergötland inte ryms inom ltp-planens totala budget på 1,5 miljarder kronor.

Dörren stängs även för en modernisering av Stångådalsbanan mellan Linköping och Kalmar.

Här "krävs åtgärder från Nationell plan för att kunna skapa en pålitlig persontrafik på sikt", skriver regionens trafik- och samhällsbyggnadsnämnd.

Samtidigt betraktas transportstråket Linköping-Kisa-Vimmerby (riksväg 23/34 och Stångådalsbanan) som ett "viktigt regionalt transportstråk", skriver nämnden och fortsätter:

"Stråket är viktigt för Östergötlands kopplingar mot norra Kalmar län. Längs stråket söder om Linköping förekommer dessutom en omfattande

arbetspendling på vissa delsträckor, framförallt mellan Linköping-Rimforsa-Kisa".

Länstransportplanen för Östergötlands län innehåller åtgärder som ska utveckla den regionala infrastrukturen. Dels i form av förbättringar för kollektivtrafik, vägstandard och cykelvägar utmed statligt vägnät. Men också för kollektivtrafik-, miljö-, gång- och cykelåtgärder utmed kommunalt vägnät genom medfinansiering.

Planen ligger nu på regeringens bord för fortsatt behandling. Beslut om de finansiella ramarna för samtliga landets länstransportplaner och den nationella transportplanen tas under våren 2018. Efter det ska fullmäktige i Region Östergötland fastställa ny länstransportplan för Östergötlands län för åren 2018–2029, som därefter ska börja gälla.

Både den nationella planen och länstransportplanerna omfattar en period om tolv år och de revideras vart fjärde år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om