Kostnaden för en förbifart öster om Kisa beräknas till 160 miljoner kronor. Det visar den åtgärdsvalsstudie som Trafikverket har gjort tillsammans med Kinda kommun och Region Östergötland.
Enligt studien skulle en dragning av riksväg 23/34 utanför Kisa ge positiva effekter på hälsa, trafiksäkerhet, buller och för utvecklingen av Kisa samhälle.
Dessutom skulle en förbifart vara till nytta för bilresenärer och godstransporter förbi Kisa. Däremot skulle den påverka och förändra natur- och kulturlandskapet söder och öster om Kisasjön på ett negativt sätt.
I förslaget till länstransportplan för Östergötlands län 2018–2029 anser Regionen Östergötland att det inte ”finns utrymme att få med en förbifart under planperioden utan att ett eventuellt beslut om byggande av en ny förbifart Kisa får skjutas fram till nästa planrevidering 2022”.
Under tiden kan det möjligen bli aktuellt med ”trimningsåtgärder i konkurrens med andra angelägna åtgärder” för att lindra den besvärliga trafiksituationen genom Kisa.
Samtidigt framgår det av planförslaget att de negativa effekterna av störande genomfartstrafik i Kisa, Norrköping, Söderköping och Finspång är "påtagliga".
Så pass att "smärtgränsen har eller håller på att överskridas". Det hämmar i sin tur orternas utveckling när stadskärnan klyvs, trafiksäkerheten minskar samtiigt som buller, vibrationer och avgaser ökar.
De större satsningarna de närmaste åren berör i stället pendlingsstråk som är viktiga för att dels knyta ihop tätorter i Östergötland, dels för kopplingar till angränsande län.
* Riksväg 23/23, Rimforsa-Skeda udde (pågår)
* Riksväg 34, nybyggd sträckning Borensberg-Motala
* Riksväg 35, Linköping-Åtvidaberg (inklusive gång- och cykelväg Linköping-Vårdsberg och ny omstigningsplats för kollektivtrafik vid Grebo)
* Riksväg 51, ny förbifart i Finspång
I länsplanen betraktas sträckan Linköping-Kisa-Vimmerby som ett mellanregionalt transportstråk.
Det består av riksväg 23/34 och Stångådalsbanan, och bedöms som viktigt för Östergötlands kopplingar mot norra Kalmar län. Här sker ”omfattande” arbetspendling, framför allt mellan Linköping-Rimforsa-Kisa på delsträckor som har flera brister:
* Trafiksäkerhet kontra acceptabla restider
* Många utfarter längs riksvägen
* Problem med trafiksäkerhet och miljö på genomfarten i Kisa
* Nuvarande underhåll och drift på Stångådalsbanan är otillräckligt. Här är Region Östergötlands "bestämda uppfattning" att en eventuell satsning på järnvägen måste rymmas i den nationella planen för att få en pålitlig trafik på sikt.