APU
Mindre än en månad kvar.
Då bär det iväg för Marco Larsson och Kim Karlsson.
En tre veckor lång APU-praktik i Leicester väntar då de båda 18-åringarna på industriprogrammet.
Ja, nu är väskorna snart helt färdigpackade för de båda Kisakillarna, som den 2 november byter Kisa mot Leicester och dess 350 000 invånare för tre veckor.
-- Det känns nervöst nu. Och spännande men det ska nog bli bra, både för att få arbetserfarenhet och för att träna engelskan, säger Marco Larsson.
Han får medhåll av kompisen Kim Karlsson, som även han har resfeber.
-- Ja, lite nervöst är det men samtidigt ska det bli kul, det är första gången jag lämnar Kisa för att åka utomlands själv, säger Kim Karlsson.
Killarna går båda i årskurs tre på Allhamra-skolans Industriprogram och ska tillsammans med Andrew Finney på Swedish Tissue AB åka till engelska Leisester för att där göra praktik inom APU (Arbetsplatsförlagd utbildning). Praktiken kommer att göras på LPC Group, en motsvarighet till Swedish Tissue. Väl där kommer killarna att vara inackorderade i engelska familjer som har koppling till arbetsplatsen. LPC Group är ett systerföretag till Swedish Tissue som också tillverkar mjukpappersvaror, tallrikar och muggar med mera.
-- Det är jättebra både för Swedish Tissue och för killarna som ska göra praktiken inom företaget, både för språket och för kontakterna, säger Andrew Finney, själv engelsman men sedan flera år boende i Kisa.
Det var i våras som idén till samarbetet mellan Allhamraskolan och företaget i England startade. Karl-Erik Eriksson, skolans rektor, kontaktade då Swedish Tissue och Andrew Finney som i sin tur tog kontakt med det engelska företaget, och redan i slutet av april stod det klart att ett samarbete skulle bli av.
Vad kommer ni att göra i Leicester och vad har ni för förväntningar?
-- Vi kommer att gå en reparationskurs och hjälpa till med lagning när någon maskin går sönder. Vi får nog med oss många nya erfarenheter hem och främst för språket är det bra, säger Kim Karlsson.
-- En viss tillverkning av axlar till maskiner kommer de också att få göra, säger Andrew Finney som följer med killarna till England och även kommer att guida runt dem i staden.
-- Den här praktiken kommer att vara bra för alla parter; för killarna själva, för företaget som eventuellt hittar ny arbetskraft och för skolan, säger rektor Karl-Erik Eriksson.
-- Skolverket verkade också positivt till att det just var industriprogrammet som sökte bidrag, när vi kontaktade dem, eftersom det verkar vara mer vanligt att andra program gör utlandspraktik, säger Anders Nilsson, lärare.
Han kommer också att i ett senare skede åka till Leicester för att utvärdera Kims och Marcos vistelse för att senare kunna betygsätta dem.
För resa och uppehälle har Skolverket sponsrat med 30 000 kronor.