Glesbygdsjobbska ge extra plus

Låt tjänstgöring i glesbygd bli en merit. Det föreslår Kinda kommun i ett remissvar till en statlig utredning över det framtida polisväsendet i Sverige.

Kisa2002-11-22 05:51

Förhoppningen är att rekryteringen av poliser till gles- och landsbygd ska bli lättare. Corren berättade i går om den besvärliga situationen i Kinda/Ydre närpolisområde som sedan ett år tillbaka saknar två poliser.

En situation som är vanlig i dag i flera av landets kommuner. Framför allt i landsorten.

Högre lön enda sättet

Lars-Göran Stålberg, ombudsman på Polisförbundet i Stockholm, är skeptisk till att högre status på anställningar i glesbygd kan locka poliser från städerna.

Hans uppfattning är att det enda styrmedlet som kan leda till en förändring stavas pengar.

- Det finns inget annat sätt än att betala bättre löner.

Han poängterar också att kliven uppåt på karriärstegen för en polis ska gå via erfarenhet och skicklighet. Inte genom att samla meritpoäng i glesbygd.

Inga ordningsvakter

I det preliminära remissvaret uttrycker kommunstyrelsens arbetsutskott också oro över flera förslag i utredningen. Starkast är reaktionerna mot att förstärka polismakten med ordningsvakter.

Utredarna vill att ordningsvakter ska få ökade befogenheter, bland annat för att bistå polisen vid "ordningsstörningar" eller annat polisiärt arbete. Men arbetsutskottet anser att det är en rättighet för medborgare att få hjälp av poliser med den "utbildning och kompetens som krävs."

Renodling

Utredningen har som uppdrag att renodla polisens arbete. Därför bör ett flertal ärenden överföras från polisen till kommunerna, anser utredarna. Främst gäller det tillståndsgivning i samband med:

n användning av allmän plats

n sprängning

n användning av explosiva varor

n användning pyrotekniska varor

n att driva hotell- och pensionatsrörelse

Utredningen föreslår också att anmälningar om förlorade saker överförs till försäkringsbolag.

Pass hos polisen

Förutom förlustanmälningar och tillstånd för hotell och gästgiveri ska tillståndsärendena vara kvar hos polisen, hävdar kommunen i sitt remissvar.

Däremot får utredarna stöd för att hanteringen med pass sker hos polisen även i fortsättningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om