Kisa rotaryklubb och Kinda kommun har gett honom i uppgift att teckna en bild av järnhandlaren, brunnsborraren, entreprenören, auktionsförrättaren, kyrkvärden, brandchefen, föreningsmänniskan och idésprutan John Ivar Anderson. I folkmun ofta kallad Järn-John.
-- Tanken är att det ska bli en skrift. I vilket format är ännu oklart, men möjligtvis kan man kalla det en mindre bok.
Avgörande för innehållet är insamlingen av råmaterialet kring John Anderson som avled 1975.
Många av människorna i hans närhet är döda. Däremot finns fyra av hans barn fortfarande i livet.
-- Släktingarna är mina viktigaste källor, säger Torbjörn Nilsson som även hoppas komma i kontakt med människor som i sin tur har tillgång till brev, bilder och berättelser om Järn-John.
Frågan är vad som var så speciellt med John Anderson.
-- Han var en färgstark person som satte djupa spår i Kisa. Bland annat ordnade han med det första avloppssystemet i samhället. Delar av det används fortfarande efter 70 år.
-- Han var också en handelsman utan hejd när det gällde idéer och energi. När det gick som bäst för honom hade han flera gårdar, drev järnaffär och ägnade sig åt brunnsborrning och stenbryteri. Bland annat i Indien och Italien.
John Andersson var också en eldsjäl i föreningslivet. Bland många insatser kan nämnas:
3 Pionjär, ordförande och hedersordförande i Kisa skidklubb (i dag Kisa sportklubb).
3 Simskola med badplats, bryggor och hopptorn på Värgårdsudde.
3 Grundare av Kisa rotaryklubb 1949.
3 Byggandet av vandringsleden genom Kinda.
3 Kyrkvärd och förtroendevald i Kisa församling.
3 Uppförandet av Öknehults kursgård strax utanför Kisa.
Han tog även initiativet till Kisa sockenbokskommitté som på 1970- och 80-talen gav ut "En bok om Kisa socken" i fyra delar. I förordet till det första bandet skrev han att "Utgivningen av detta bokverk har ett kultur- och traditionsbevarande syfte. Traditioner har dock inte bara ett egenvärde.
Känsla för och kunskap om det förgångna krävs också för att förstå nuet."
Märkligt nog blev förkämpen för faktainsamling själv styvmoderligt behandlad av sin samtid.
-- Han är dåligt dokumenterad med tanke på den person han var. Jag vet inte varför, men kanske därför att många tänkte att "det där om John Anderson det vet alla".
-- Han var också en stridbar person som alltid ville ha sin vilja igenom. Därför fick han säkert många fiender.
Torbjörn Nilsson är fascinerad över John Anderson med tanke på vem han var och i vilken tid han levde.
-- Denne stockkonservative högerman som samtidigt var så oerhört nyfiken och teknikintresserad. Han hängde med utvecklingen under rekordåren som egentligen omdanade det patriarkaliska samhälle han själv ville slå vakt om.
Hans skepsis gentemot förändringar kom bland annat till utryck när högern 1969 bytte namn till moderata samlingspartiet. Enligt hörsägen lär John Anderson ha fräst ilsket: "Högerman har jag alltid varit, men moderat blir jag ta mig fan aldrig."
Sannolikt finns det ännu fler historier kring Järn-John på pränt när Torbjörn Nilsson är klar med sin skrift sommaren 2005. Boken finansieras med bidrag från Birgerssonska fonden.