Han sporrade till svensk filmsuccé

Det finns en bro mellan sångerskan Ulla Billquists öde och filmen Flicka och hyacinter. Kopplingen stavas Walter Ljungquist, författare från Kisa.

Inspiratör. Walter Ljungquist (1900–1974).

Inspiratör. Walter Ljungquist (1900–1974).

Foto: Bertil Fransson/arkiv

KISA2016-08-26 07:00

Ulla Billquist var Sveriges grundmurade schlagerdrottning under krigsåren och beredskapstiden på 1940-talet.

För eftervärlden är hon mest ihågkommen för sin inspelning av Min soldat som 1973 blev ledmotiv i tv-serien Någonstans i Sverige.

I kväll sänder Sveriges Television dokumentären Ulla Billquist: När molnen skingras.

Det är en berättelse om en uppskattad och framgångsrik grammonsångerska och folkparksartist som mitt livet tog sitt liv.

Ofattbart och under mystiska former.

Hyllad av Bergman

När filmen Flicka och hyacinter gick upp på biograferna 1950 var det nära vänner som läste in Ulla Billquists levnadsöde i handlingen.

Hasse Ekman stod som regissör och manusförfattare. Filmen blev hans mästerverk. Den världsberömde regissören Ingemar Bergman ansåg att Flicka och hyacinter var ”ett absolut mästerverk” när det gällde svensk 1900-talsfilm.

Del i framgången

Ekman i all ära, men det är få i dag som känner till att Walter Ljungquist hade stor del i framgången.

Hans bok Resande med okänt bagage var Hasse Ekmans favoritroman och blev en stark inspirationskälla under arbetet med filmen.

Flicka och hyacinter var troligen den första svenska film som tydligt berörde homosexualitet vilket ansågs modigt, enligt dåtidens recensenter.

Dessutom hyllades den sinnrika handlingen som hade tydliga spår av Ljungquists romankonst.

Ekman och Ljungquist skrev tillsammans runt femton manus varav tretton blev film. Allt enligt litteraturforskare Bengt Nerman.

Brev beskriver

I sin avhandling Den skapande processen berättar han om Walter Ljungquists barndom och uppväxt i Kisa samt hans första försök att etablera sig som författare.

Som stöd i sin forskning hade Nerman tillgång till ett unikt källmaterial i form av Ljungquists brev och dagboksanteckningar.

Här fanns också en brevväxling som beskrev hur arbetet mellan Ekman och Ljungquist gick till.

Geniknölar

Den 22 januari 1945 skriver Walter i ett brev till sin pappa Josef:

"I går satt (...) med Hasse Ekman på Berns kinesiska restaurang från klockan 17 till klockan 22 och gnuggade geniknölarna för att överflytta bokspråk till filmspråk".

Trots det nära samarbetet förekom aldrig Walter Ljungquists namn i förtexterna. Vilket sårade honom. Särskilt i samband med Flickor och hyacinter.

Det kan vara värt att tänka på i tv-soffan i kväll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om