Det är tredje dagen för Eric Rynestad, Linköping, som chef för arbetsmarknads- och integrationsenheten (AMI) i Kinda kommun.
Enheten är ett år gammal och håller till i före detta Stjärneboskolan i Kisa. Allt är nytt för honom i de nyrenoverade lokalerna.
Vad visste du om Kinda när du sökte jobbet?
– Jag har varit en hel del hos industriföretag och jag har gamla goda vänner härifrån från metallsidan. De har alltid marknadsfört Kisa på ett oerhört fascinerande sätt.
Hur?
– De har alltid talat så väl om kommunen och det har alltid varit en sådan värme härifrån. Så när det här jobbet dök upp kände jag bara att det var självklart.
Vidare i livet
Uppdraget för Eric Rynestad och hans kolleger vid AMI är att hjälpa människor att komma vidare i livet.
– Det kan vara nyanlända och det kan vara individer som står långt, långt från arbetsmarkanden och det kan vara personer med olika handikapp. Det är en fantastisk utmaning.
Vad talar för att ni ska lyckas?
– Här är det mycket närmare varandra. Förutsättningarna för att lyckas finns och jag tror inte att det är lika långdraget jämfört med Linköping. Fördelen är också de goda relationerna med arbetsgivarna och marknaden.
Vilka är svårigheterna?
– Det är samordningen. Att få alla, även utanför kommunen, att förstå sambanden inom en arbetsmarknad som är jättebred. Integration är mer tydligt. Där ska vi lösa problemen för varje enskild individ.
Eldprov som ordförande
Han har gjort det förr och han började tidigt. Framför allt inom IF Metall där han var med om att både säga upp människor och dra i gång olika former av sysselsättningsprojekt.
Som ung klubbordförande fick han sitt eldprov vid Ericssons nedläggning i Linköping 1999. Med ett efterspel av desperation och vilsenhet som följde för två tusen berörda.
– Det var ett pang på-projekt, men också inspirerande att försöka lösa krisen genom att sätta sig vid förhandlingsbordet med en av Sveriges absolut främsta arbetsgivare.
– Det har följt mig hela tiden att försöka hitta lösningar och se möjligheter för att öka tillväxten överlag. Jag tycker det är så himla inspirerande.
Var kommer den känslan i från?
– Jag hade förmånen som grabb att leva i Indien och Pakistan, min far var FN-observatör. Då fick jag se hur ett samhälle inte ska fungera. Det är det som driver mig framåt.
Hur viktigt är ett arbete för en människa?
– Det är grunden till glädje och kärlek, Det är avgörande för massor, för allt. Att se när någon får sitt anställningskontrakt i händerna, den glädjen är helt underbar.