Doften av fernissa fyller luften på Sjöexpress där restaurerarna vant arbetar med de klassiska båtarna.
– Det är lite lustigt att vi finns just i Kölefors, säger Anders Værnéus som driver bolaget.
Han syftar förstås på kölarna på de gamla båtar som är inne för restaurering. Alla båtar har en historia, och på Sjöexpress försöker Anders, tillsammans med Per-Åke Olsson, Rickard Eriksson och Karl Isaksson spara så mycket av det gamla de kan.
Hur verksamheten hamnade just i Kölefors har också en historia. Anders intresse för båtar grundar sig i ett beslut som hans farfars far tog en dag 1921.
– Min farfarsfar, Albert Værnéus, gjorde karriär och blev en storgubbe i Linköping. Och hans son, alltså min farfar, blev väl lite av en brat får man nog säga, säger Anders och skrattar hjärtligt.
Så hans farfar ringde Albert och frågade om han fick köpa en båt han sett i Stockholm. Albert svarade: "Utmärkt idé!"
– Så kom det sig att båten hamnade på Alberts sommarställe i Rimforsa. Det var den som väckte min nyfikenhet för vackra båtar redan när jag var 12 år, säger Anders.
Men hur gick det då till när han tog över Sjöexpress? Jo, 2015 blev Anders uppsagd från sitt tidigare jobb och behövde en ny sysselsättning.
– Henning Forslund hade företaget då. Jag lärde känna hans dotter, och en dag sa hon att hon tyckte att jag skulle förvalta det bättre. Så då tog jag över, säger Anders.
Han ringde Per-Åke.
– Anders frågade om jag hade tråkigt på jobbet och om vi skulle göra något roligt ihop istället, säger Per-Åke som på den tiden jobbade i bryggeribranschen.
Anders och Per-Åke, som båda sedan barnsben varit intresserade av såväl historia som båtar, började göra allvar av sin hobby. Det var så pass roligt att Per-Åke sa upp sig från sitt dåvarande jobb. Nu specialiserar de sig på så kallade "Runabouts".
– Det är lagom stora, snabba båtar som förmögna på 1920 och 1930-talet köpte. Det är lyxprodukter, dyra leksaker, säger Anders.
Idag det är många finansmän och kvinnor som använder sig av Sjöexpress expertis.
– Det är inte alltid man vet hur de ser ut. Det kommer en kund och man går ut och säger "Tjena". Sedan berättar Anders att det var en av Sveriges rikaste som var på besök, säger Karl med ett skratt.
Men det är inte bara båtarna i sig som lockar.
– Det är historierna bakom, säger Anders och berättar om en båt som kom in med en skada i skrovet.
Båten hette Juanita och ägdes av en löjtnant.
– Skadan uppstod när löjtnanten inte kunde slita blicken från en vacker kvinna i hamnen. Hon blev sedermera löjtnantens hustru.
Nu har gänget på Sjöexpress precis restaurerat den så kallade "Åtvidabergsbåten" som ägs av Baroniet Adelswärd i Åtvidaberg.
– Båtmodellen togs fram 1927 när utombordsmotorerna började växa till sig och kunde ge båtarna ordentlig fart. Elof Ericsson, då VD på Åtvidabergs Industrier, vädrade en bra affär. Han beställde en ritning till en båt som kunde bära de nya starka motorerna. Hundra stycken båtar byggdes, och sedan var marknaden mättad, berättar Anders.
Båtarna med de nya motorerna såldes över landet. En dag 2012 blev Anders uppringd av en man från Stockholm.
– Han berättade att hans morfar hade haft en av de båtarna, och undrade om jag ville ha den. Den var i jättefint skick, och jag hade den utställd på Museihuset utanför Linköping några år innan det stängde 2016, säger Anders.
När museet stängde blev båten stående i ett förråd.
– Men så kom en annan kund hit och hörde om båtens historia. Han tyckte att det skulle passa bra att återbörda den till Åtvidaberg och Baroniet. Gustaf Adelswärd nappade, och snart var båten under arbete, på väg tillbaka till sitt ursprungliga skick.
Men det fanns ett problem – Gustafs farfar hade bestämt att man inte får ha förbränningsmotorer på Bysjön. Därför behövde båten ha en elmotor istället. Efter ett och halvt års arbete kunde den sjösättas igen – för en månad sedan.
– Nu är den tillbaka i Åtvid, på Bysjön, med ny motor, säger Anders.
Blir man inte nervös av att jobba med så känsliga saker, som betyder mycket för ägaren?
– Nej, det är roligt att bli en del av historien och få grejerna att leva igen, svarar Per-Åke.
Av de fyra männen är det bara Per-Åke som ha någon slags utbildning i båtbyggeri. Karl har hobbysnickrat och hållit på med motorer innan han blev anställd i januari.
– Vi lär oss hela tiden, säger Per-Åke.
– Ändå levererar vi båtar i världsklass, säger Anders med stolthet i rösten och fortsätter:
– Det är mycket glädje med båtar.