Varje dag de närmaste veckorna åker hon mellan hemmet i Hägerstad och skolan i Kisa för att bättra på sina kunskaper. Ida Malmberg lägger krutet på matematiken som varit kämpig för henne i årskurs sju.
-- Jag förstod inte från början och sen hann jag inte med.
Men bara på ett par dagar i sommarskolan har hon kommit loss ur procenträkningens förbannelse.
-- Jag har jobbat jättemycket och hunnit långt.
Dessutom tänker hon klara av ett tidigare missat prov i religionskunskap.
Det är andra året som barn- och utbildningsnämnden anordnar sommarskola för ungdomar som vill läsa in missade moment under det gångna skolåret. I år tar 34 elever som nyligen slutat sjuan och åttan vara på chansen, de flesta med sikte på att nästa läsår klara godkänt i kärnämnena svenska, engelska och matematik.
Men här finns också de som klarar kraven för godkänt, men som vill bli ännu bättre. Undervisningen ges under tre förmiddagstimmar fem dagar i veckan.
Finessen med sommarskolan är att ungdomarna själva sätter upp målen för sina studier. Och här i den nästan tomma skolan är det lugnt och tyst. Dessutom har lärarna ordentligt med tid för sina elever till skillnad från den ordinarie undervisningen.
-- En lärare med en klass på närmare 30 elever har inte en chans att hinna med alla som behöver extra hjälp, säger Daniel Roth som tillsammans med lärarkollegorna Bo Cronstrand och Mattias Lillvik svarar för undervisningen.
Daniel understryker också att det så viktiga sociala samspelet fungerar på ett annat sätt när skyldigheten att gå i skola ersätts med ett frivilligt åtagande.
-- Eleverna får ta eget ansvar och för många blir därför sommarskolan ett rejält lyft.
Ida Malmberg håller med. Lugnet, stödet från lärarna, undervisningen i små grupper och den avspända stämningen gör underverk. Visserligen skiner solen riktigt lockande utanför klassrumsfönstren, men det tycks inte bekymra henne.
-- Det är rätt skönt att gå i skolan också för då träffar jag kompisar och har nåt att göra.
Kostnaderna för sommarskolan stannar vid löner till lärarna. Eleverna och deras föräldrar får själva ordna med skolresor och lunchmat.