En av dem är Pia Karlsson som arbetar som vårdbiträde i Kisa sedan 1977. Varje torsdag under vintern och våren lämnar hon sitt ordinarie jobb vid äldreboendet på Danbomsgården för att sätta sig på skolbänken.
-- Det känns lite ovant eftersom jag inte har läst på många år. Och det är konstigt att sitta still så länge när man är van att springa runt på jobbet.
Pia och hennes 27 klasskompisar pluggar etik och livsfrågor inom vården samt en medicinsk grundkurs. Halva gänget sitter i Kinda lärcent-rums lokaler i Stjärneboskolan, andra halvan får sin undervisning på biblioteket.
Kunskaperna förmedlas via telebild från Ödeshög där vårdläraren Eva Ahlstedt vanligtvis sitter. Den här torsdagen har hon rest till Kisa för att möta sina elever öga mot öga.
De blivande undersköterskorna får lyssna på föreläsningar och ska också lösa hemuppgifter som skickas till Eva Ahlstedt för genomgång och rättning.
-- Hemuppgifterna får jag göra på min lediga tid och tillsammans med att ha familj kan det bli mycket, säger Pia Karlsson.
Samtidigt är hon glad över distansutbildningen som ger henne möjlighet att fortbilda sig på hemmaplan.
-- Att slippa åka i väg uppväger mycket.
Tanken med utbildningen är dels att eleverna ska bli undersköterskor, dels att kommunen tryggar rekryteringen av kompetent personal. De flesta av dem har redan fast anställning i Kinda kommun som i sin tur har som mål att höja kunskapsnivån bland sina anställda.
Initiativet till utbildningen kommer från cheferna inom kommunens vård och omsorg. Kinda lärcentrum anordnar distanskursen som är en av de första i landet.
Områdeschef Fredrik Johansson hoppas på att lärcentrum kan erbjuda ännu fler utbildningar via telebild i fortsättningen. Bland annat genom att dela kurser med några av de 150 kommuner som idag har den nödvändiga utrustningen för undervisning på distans.
-- Vi vill utveckla de yrkesinriktade gymnasiekurserna och på sikt också kunna erbjuda hela sammanhållna utbildningar på distans.