På Boxhults gård, drygt en mil utanför Kisa, bor Helena Berg och hennes stora familj på närmare 200 medlemmar. På gården vistas nämligen – förutom Helena, hennes man och deras barn – omkring 25 olika sorters djur.
– Djur och natur har alltid varit en stark drivkraft för mig och jag visste tidigt att det var djur jag ville jobba med, säger Helena som just ska påbörja morgonronden där gårdens alla djur ska släppas ut.
Ölandsgässen följer efter oss när vi går över den leriga gårdsplanen. Snart kommer också en katt och gör oss sällskap. På avstånd gnäggar en häst.
Vi fortsätter över en liten kulle och bort mot hägnet där påfåglarna vistas. Gässen håller oss fortsatt sällskap och kollar noga in vad vi sysslar med.
– Gässen är som gårdens egen vaktpatrull och de reagerar ofta tidigare än hundarna om det är en bil på väg mot gården, skrattar Helena.
Helena har varit en stor djurvän sedan barnsben och numera är det en stor del av hennes vardag. Familjen Berg flyttade till Boxhult 2014 och därefter växte djurhållningen på gården fram ganska fort.
– Jag hade en klar bild av att jag ville ha gamla svenska lantraser på gården och så har det också blivit. De flesta av dessa arter är utrotningshotade idag, det känns viktigt att göra det man kan för att bevara dessa raser.
I en lerig hage går två grisar och på andra sidan gårdsplanen sticker några nyfikna får upp sina huvuden för att se vad som är på gång. Snart kommer vi fram till det lilla huset som inhyser Helenas favoritdjur – sköldpaddor.
– Det är fantastiska djur och de är faktiskt mer sociala än man kan tro. Vi har flera olika arter hos oss här på gården.
Under de varma somrarna bor sköldpaddorna utomhus, men under den kallare perioden av året får de flytta in i värmen inomhus.
Från början var tanken att Helena skulle börja studera till veterinär, men då betygen inte räckte hela vägen fick hon tänka om och utbildade sig istället till biolog och lärare inom biologi och naturkunskap.
Under en period bodde hon i Stockholm där hon studerade bevarandeekologi, en utbildning som har fokus på bevarandet av utrotningshotade djur och växter. Utbildningen gav henne viss hemlängtan och insikt om vad Kindas natur har att erbjuda.
– Kindas natur är så häftig och otroligt rik på arter. Även vissa arter som i princip är utrotade i större delen av världen finns att hitta här. I Kinda håller vi kvar vid ett gammaldags sätt att bruka mark, exempelvis genom att låta boskap gå ute och beta, och det är gynnsamt för bland annat ängsväxter och fjärilar.
Under sommarmånaderna anordnar Helena öppen gård i Boxhult. Då får alla som vill komma och umgås med djuren på nära håll och se hur det kan gå till på en gård. Utöver det håller Helena i flera utbildningar och har djuruppfödning, men hon är också utbildad yogalärare. Nyligen tog hon och hennes man över en lokal i Kisa där hon nu får en fast punkt för sina yogaklasser och där hon på sikt hoppas kunna ha en butik för läkeörter.
– Att ta vara på det naturen har att erbjuda är viktigt och något många fler borde ta lärdom av, säger Helena.
Vi avslutar rundturen på gården och ett gäng kalkoner spatserar stolt förbi intill där vi går. Helena blickar ut över gården.
– Att vara egenföretagare passar mig verkligen. Jag gillar att bestämma över min egen tid och känna att mig äger ingen.