Helikopter letar efter efter stormskador

Alla som drabbades av stormen Egon i helgen har fått strömmen tillbaka. Men för energibolaget Eon återstår en hel del arbete. På torsdagen sattes en helikopter in för att undersöka omfattningen av stormskadorna. Corren följde med.

Foto: Johnny Gustavsson

Kisa2015-01-15 19:27

Egon är det värsta ovädret hittills den här vintersäsongen. Stormen var dock en mild västanfläkt i jämförelse med den förödande stormen Gudrun, som passerade nästan på dagen för tio år sedan.

Egon drog in över södra Sverige i lördags med orkanbyar på många håll längs Götalands kuster och med 70 000 strömlösa hushåll som följd. I Östergötland drabbades 4 500 hushåll i Ödeshög, Ydre, Kinda och södra delarna av Linköpings kommun av strömavbrott.

– Alla ska ha fått tillbaka strömmen. Men nu måste vi undersöka de luftburna ledningarna för att se om det har uppstått några skador, säger Björn Persson, regionchef på Eon.

Corren fick på torsdagen flyga med i den helikopter som har satts in i spaningarna efter nedfallna träd och grenar som måste tas bort för att inte de isolerade ledningarna ska komma till skada. Vi lyfte från fördelningsstationen Millingetorp utanför Kisa och fick en storslagen utsikt över Kindabygdens skogsrika och kuperade terräng.

Helikopterpiloten Niklas Ask, från Heliair Sweden och besiktningsmannen Lars Didon från Eons underentreprenör One Nordic hade ett digert arbete framför sig och hade inte tid att njuta av utsikten.

– Vi ska undersöka 47 mil ledningar. Det kommer att ta ett par dagar. Om vi skulle ha behövt vandra i ledningsgatorna hade det här arbetet tagit flera veckor, säger Lars Didon.

Niklas Ask har lång erfarenhet av att undersöka stormskador på ledningsnätet och manövrerade en liten MD-500 med van hand.

– Vi flyger precis över trädtopparna och letar efter skador. Ännu så länge har vi upptäckt mellan tio och femton nedfallna träd som måste tas bort så snart som möjligt. Det kunde ha varit värre.

Lars Didon satt med en liten handdator framför sig i helikoptern.

– När vi flyger över ett område där ett träd har fallit över en ledning trycker jag på skärmen. Då sparas de exakta koordinaterna så att de som ska ta bort trädet hittar rätt.

Enligt en första inventering som Skogsstyrelsen har gjort fälldes mellan 2,5 och 3 miljoner skogskubikmeter i stormen. Värst drabbades ett område mellan Vänern och Vättern och ett område direkt öster om Vättern. Som jämförelse fällde stormen Gudrun omkring 75 miljoner skogskubikmeter.

Kindabygden tycks ha klarat sig tämligen väl denna gång.

– Det går inte alls att jämföra med Gudrun, säger Niklas Ask.

2005 års monsterstorm blev ett uppvaknande för de stora energibolagen. Eon har satsat 17 miljarder kronor på att stormsäkra ledningsnätet.

– Nästa år ska alla ledningar i vårt mellanspänningsnät i Östergötland vara isolerade. Mellan 20 och 30 procent av ledningarna är fortfarande oisolerade, säger Björn Persson.

Men varför gräver ni inte bara ner ledningarna i stället?

– Det skulle vi göra om det var möjligt. Men tyvärr går inte det i den här delen av Östergötland av tekniska skäl. Den här trakten är dessutom väldigt bergig vilket gör det svårt att gräva ner ledningar.

Egon orsakade miljonskador

Östergötland klarade sig relativt lindrigt när stormen Egon drog förbi. Länsförsäkringar har fått in cirka 120 skadeanmälningar och uppskattar kostnaden till 2,2 miljoner kronor.

De flesta skador gäller plåttak som lossnat och takpannor som blåst ner. Flera växthus och bilar har också skadats i stormen. Strömavbrott har orsakat en del förstörda matvaror.

Flest skador i länet rapporteras från Linköping, Ödeshög, Motala, Mjölby och Ydre.

Som en jämförelse kan nämnas att stormen Gudrun orsakade skador hos Länsförsäkringars kunder för 113 miljoner kronor och Per 81 för miljoner kronor.

Länsförsäkringar har 67 procent av villaförsäkringsmarknaden i Östergötland.

Källa: Länsförsäkringar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om