Hiskelig folktro på Casseldagen

Det kom att handla om rysliga ting när Peter Casseldagen på sön- dagen firades för 24:e året. Folklivsforskare Bengt af Klintberg höll högtidstalet och berättade om lönnmördade barn, ihjälslagna åldringar och osaliga lantmätare.

Kisa2002-06-17 05:15

Kanske var det tur att dagen till emigrationspionjären Cassels ära firades i tryggt dagsljus på hembygdsgården i Kisa. I mörker hade säkert en och annan känt andedräkten av mylingar, troll och annat oknytt som Kinda- och Ydretrakten vimlar av.

Åtminstone vid den tiden när utvandringen till Amerika var som störst under 1800-talet och början av 1900-talet.

För mycket magi

-- När det gäller gammal östgötsk folktro har Ydredrotten, Leonard Fredrik Rääf, betytt väldigt mycket, sa Bengt af Klintberg.

Rääf (1786--1872) samlade mängder av berättelser om vidskepelse och övertro, men samlingen innehöll så mycket trolldom och magi att boken fick tryckas först 100 år efter hans död.

-- Boken är en av de märkligaste i sitt slag i Sverige.

Ätteklubban

Bengt af Klintberg avfärdade (en gång för alla?) historien om ätteklubban som hittades i Tidersrum kyrka i början av 1900-talet. Enligt berättartraditionen användes den för att klubba ihjäl orkeslösa åldringar.

-- Men senare tids forskning visar på helt andra traditioner och det har aldrig klubbats ihjäl åldringar i Sverige.

Osaliga andar

Bland många övernaturliga väsen i Kindaskogarna fanns skälvrängarna. Osaliga andar bland hädangångna lantmätare som misskött sina arbetsuppgifter och rentav tagit emot mutor av markägare.

-- Mörka nätter kunde man höra hur skälvrängarna skrek. Ibland kunde de ses med en lykta med flämtande sken vid gränsen mellan gårdar. Därav ordet lyktgubbe.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om