Historiskt kunskapslyft och internationellt utbyte

För första gången, sedan starten 1979, arrangerades på lördagen Peter Cassel-dagen i vråkenkvarteret i Kisa. Under klarblå himmel möttes svenskar och amerikaner intill platsen för Sveriges första emigrantbyrå.

Amerikaner. Doris och David Nelson från Minnesota hälsar på släktingar i Sverige.

Amerikaner. Doris och David Nelson från Minnesota hälsar på släktingar i Sverige.

Foto: Maria Björkenborn

Kisa2017-07-22 19:08

Minnesdagen är en del av Amerikaveckan 21-28 juli i Kinda och Ydre. Torbjörn Gustavsson utlovade ett ”underhållande kunskapslyft” i parken under dagen och Britt Stenman berättade hur mjölnare Cassel mötte apotekare Sundius och hur dennes idéer påverkade honom att lämna Sverige 1845, tillsammans med sin familj.

— De lämnade de svåra förhållanden som rådde här och fann en dröm som kunde förverkligas, säger Stenman. Kunskap om det förflutna kan ge förståelse för nutiden och varför människor lämnar sina hem, menar hon och avslutar:

— Vi kan hjälpa dem. Vi har turen att kunna göra det.

På plats fanns amerikanska släktingar till Peter Cassel, men även Doris och David Nelson, andra generationen svenskättlingar födda i USA. De driver jordbruk, precis som släkten utanför Jönköping.

— Husen som våra förfäder bodde i står fortfarande kvar, både det i Sverige och det i Minnesota. Här är dörren så låg att man måste böja sig när man går in, säger David Nelson och hukar sig för att visa.

Patricia Cornick och Alex Sandeen från Iowa, bor under en utbytesvecka hos Maja Alvin och Jonathan Samuelsson, som deltog i Rotarys ungdomsutbyte 2016.

— Jag har alltid varit intresserad av Sverige och har velat resa hit sedan jag var liten, berättar Sandeen, som har svenska rötter och gärna firar svenska högtider hemma.

På frågan om hur de upplever Sverige, svarar Cornick:

— Det är hemtrevligt här. Alla är vänliga och hjälpsamma.

Sillen vid emigrantlunchen ser hon inte jättemycket fram emot. Kanske kalvdansen som serverades till dessert föll henne bättre i smaken? Hon älskar nämligen ostkaka med sylt och grädde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om