Hon är något av det gamla urvetets beskyddare i Småland och södra Östergötland. Bland annat fanns hon med när Hargs gård började odla spelt för fyra år sedan.
Först i liten skala på ett hektar. I dag omfattar odlingen närmare 18 hektar.
Spelt och vete är besläkta-de, men vid en jämförelse innehåller spelt betydligt mycket mer protein och energi. Dessutom har speltkornet ett tjockare skal som skyddar mot föroreningar och skadeinsekter.
- Det är vår äldsta kända basmat och fynd visar på fast odling sedan 8 000 år tillbaka.
Spelt var fortfarande ett populärt sädesslag på 1800-talet. Vid den industriella revolutionen trängdes det ut av vete som gav rikare skördar.
Det sägs att soldaterna i det Romerska rikets armé matades med energirik spelt. Under 1100-talet prisade abbedissan och naturforskaren Hildegard av Bingen spelt som en idealväxt som hjälpte mot det mesta.
Dagens forskning pekar på att proteinerna i spelt är speciellt lättsmälta. Det tycks även ha ett större proteininnehåll än råg och havre.
Titti Sjöberg berättade att det så kallade urvetet går bra att använda i både bakning och matlagning.
- Och det är oerhört mättande.