- Det känns jättekul. Jag brinner verkligen för att hjälpa till så att ungdomar kan göra sig hörda och får en dialog med politikerna. Det gäller att lyssna på dem, locka fram deras tankar och ta dem på allvar, säger Lena Johansson.
Hon efterträder Erik Johansson som varit ungdomslots sedan våren 2007. Hon har redan träffat politiker och tjänstemän, varit på kommunens båda ungdomsgårdar i Kisa och Rimforsa. Nu står ungdomsrådet med ungdomar från 14 år till 26 år på tur.
- Sedan ska jag ut i alla högstadieklasser för att presentera mig. Jag ska finnas där ungdomarna är. Det ska vara lätt att träffa mig, säger Lena Johansson, som kommer att ha sitt arbetsrum på ungdomsgården i Kisa.
Än har hon inte fått någon särskild fråga att driva. Förslaget att alla ungdomar ska ha gratis busskort för att kunna åka mellan kommunens båda ungdomsgårdar har redan hamnat på kommunens bord. Men hon funderar en del kring ungdomarnas situation på landsbygden.
- Vad behöver de för att kunna stanna kvar på landsbygden även framöver eller för att komma tillbaka till Kindabygden sedan de studerat och skaffat utbildning på annat håll? Det är en fråga som kommunen måste tänka över, säger hon.
Att vara ungdomslots är ett uppdrag i demokratins tjänst. Så ser i alla fall Lena Johansson det projekt hon ska jobba halvtid med under ett år framöver.
- Min uppgift är att få ungdomarna delaktiga i samhället och att de känner att deras röst är viktig. För det krävs att de blir engagerade, tar ställning, att de bryr sig och inte låter andra alltid bestämma åt dem eller bara visa sitt missnöje utan att agera för att visa på alternativ, säger hon.
Lena Johansson flyttade med sin familj från Göteborg till Oppeby för fyra år sedan.
- Vi ville inte att våra barn ska växa upp i en storstad. Flytten hit har vi inte ångrat en enda dag. Det känns verkligen som att vi kommit hem. Naturen är så fantastisk, säger hon.