– Ett klokt och väntat beslut utifrån de kriterier som var avgörande vid vår ansökan, säger Björn Persson, regionchef Eon.
Kan du utveckla?
– Det blir onödigt dyrt med en markkabel. Vi vill att våra elnätskunder ska se att vi använder våra pengar effektivt. En luftledning är dessutom säkrare att kontrollera och lättare att reparera.
Enligt energibolagets beräkningar kostar en luftledning runt 70 miljoner kronor att bygga. Det kan jämföras med cirka 300 milojoner kronor för en nedgrävd kabel.
Sårbart läge
Luftedningen får en total längd på 52,6 kilometer. Den ska säkerställa energiförsörjningen i Kisa-, Horn-, Gullringen -och Södra Vi-området som i dag
bara får ström från ett håll. En vansklig situation som ledde till långa och svåra strömavbrott i samband med stormarna Gudrun 2005 och Per 2007 samt vid den stora skogsbranden vid Bröt öster om Kisa sommaren 2008.
– Vi vill förverkliga våra planer så snart som möjligt utifrån behovet av en trygg elförsörjning, säger Björn Persson som bland annat har den stora utbyggnaden vid pappersbruket Swedish Tissue i Kisa i tankarna
Motstånd
Eons planerade luftledning har annars stött på motstånd från flera håll. Kindamoderaterna satte nyligen markkabel som villkor för att säga ja till Eons planerade vindkraftspark söder om Hycklinge. Men den hårdaste kritiken kommer framför allt från berörda markägare som kräver att ledningen grävs ner. Dels för att ta mindre mark och skog i anspråk, dels för att skydda värdefulla naturområden.
Energimarknadsinspektionen har dock mot bakgrund av den höga kostnaden för markkabel i kombination med driftsäkerhet bedömt att luftledning är det bästa valet av teknik. En tredjedel av sträckan ska dessutom gå i en befintlig ledningsgata.
Beslutet innehåller samtidigt villkor som rör detaljer kring ledningens sträckning förbi ett antal naturområden samt ett biotopskyddat område tre kilometer norr om Horns kyrka.
Här ska Eon samråda med länsstyrelsen för att skydda utrotningshotad mosippa, rödlistad tallticka, barrpraktbagge och vedsäcksmossa samt död stående tall och lövsumpskog.
Stora störningar
Frågan om en kraftledning mellan Kisa och Vimmerby aktualiserades för exakt sex år sedan.
– Det är ett av de områden där vi haft mest störningar, sa Ewa Grönwall, dåvarande regionchef vid Eon Östergötland Sörmland i Corren den 10 april 2008.
Förklaringen var att strömförsörjningen är enkelriktad. Så är det inte någon annanstans inom Eon.
Byggstarten var planerad till 2011 och med en förhoppning att ledningen kunde tas i bruk 2012.
Så blev det inte.
Dåvarande kommunalrådet Anders Ljung (C) välkomnade vid samma tillfälle en säkrare elförsörjning i Kinda.
– Det är positivt för alla som bor och verkar i kommunen. Och jag tror att motståndet mot en sån här ledning är mindre i dag än före stormen Gudrun.
Så blev det inte.
Torbjörn Lindqvist
013-28 01 42
torbjorn.lindqvist@corren.se
Ja till omstridd kraftledning
Det blir luftledning på 130 000 volt mellan Kisa och Vimmerby. Energimarknadsinspektionen (Ei) tar i sitt beslut hänsyn till kostnader och driftsäkerhet jämfört med en markkabel.
Foto: Magnus Hjalmarsson Neiderman
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!