Järnväg blir riksdagsfråga

Om ett år vet vi. Till dess fortsätter kampen för en upprustning av Stångådalsbanan.

Opinion. Enligt Michael Leijonhud och Hans Måhagen är en upprustning av Stångådalsbanan en avgörande faktor för regionens utveckling.

Opinion. Enligt Michael Leijonhud och Hans Måhagen är en upprustning av Stångådalsbanan en avgörande faktor för regionens utveckling.

Foto: Torbjörn Lindqvist

KISA2017-06-08 05:00

Det är många makthavare som får en skrivelse i händerna inom kort.

Riksdagsmän, infrastrukturminister Anna Johansson (S) samt ledamöter i näringsdepartementet och trafikutskottet.

Avsändare är kommunerna Kinda, Vimmerby, Hultsfred, Högsby, Oskarshamn, Mönsterås och Kalmar. De betonar vikten av en upprustning av järnvägssträckan Linköping-Kalmar och får stöd av Åtvidaberg och Västervik.

– I skrivelsen pekar vi på behovet av banan för utveckling, tillväxt och bostadsbyggande i regionen, säger Kindas kommunalråd Hans Måhagen (S).

Linköpings kommun har avstått från att underteckna skrivelsen med hänvisning till pågående diskussioner om placering av nytt resecentrum i residensstaden.

Fajten om en modernisering av Stångådalsbanan har pågått sedan 2010.

Draglok är Infrastrukturkansliet i Hultsfred med Michael Leijonhud som chef.

Tillsammans med kommunerna längs Stångådalsbanan ser han det som nödvändigt med en upprustning.

Allt för att knyta ihop regionerna Kalmar och Östergötland med hörnpelare som universitetssjukhus och universitet i norr och Linnéuniversitetet i söder.

Men också för att öka möjligheterna till pendling till arbete och studier i den sydöstra delen av Sverige. Med allt vad det innebär för att människor ska kunna bo och leva i mindre kommuner.

Beslut om nationell transportplan för åren 2018–2029 klubbas av riksdagen våren 2018.

Som ett led i järnvägskampen går en utställning runt bland kommunerna. På onsdagen anlände den till Kisa bibliotek där den gör uppehåll till 1 augusti då den rullar vidare till Linköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om