Johan Widerström är vd för banken sedan 2012:
– Det känns bra att berätta vår historia i bokform, för det är en väldigt varm historia. Sparbankerna bildades ju på 1800-talet för att ge vanligt folk tillgång till en bank och för att med regelbundet sparande förebygga fattigdom.
Banken firar också med att återuppväcka de gamla sparbanksveckorna som försvann någon gång på 1990-talet. Förr var det många barn som då gick dit med sina sparbössor – och det går det fortfarande att göra i Kinda-Ydre Sparbank.
– Vi hanterar kontanter och kommer att göra det så länge det finns kontanter i samhället. Men under de här veckorna, en på våren och en på hösten, blir det mer fokus på teknik, att hjälpa våra kunder att komma i gång med saker som mobilbank och swish, berättar Johan Widerström.
Behövs bankkontoren nu när det går att göra det mesta via datorn eller mobilen?
– Det digitala är viktigt. Men det personliga mötet är också viktigt och kommer att förbli det. De rena kassatjänsterna har förstås minskat i volym, men den personliga rådgivningen ligger kvar på samma nivå, säger Widerström.
Kinda-Ydre Sparbank är en stark och frisk 150-åring, enligt Johan Widerström.
– Omsättningen växer med tio procent i år och vi gör en bra vinst, även om vi inte når upp till fjolårets rekordnivå. Soliditeten är väldigt god jämfört med andra banker och kundnöjdheten ligger långt över snittet enligt SKI, Svenskt Kvalitetsindex.
Sparbanken äger sig själv och har inga aktieägare att dela ut vinsten till. En miljon läggs varje år på sponsring av bygdens föreningar. Under jubileumsåret ska fem miljoner delas ut till olika lokala projekt.
– Vi har redan fått in 20–30 ansökningar, berättar Johan Widerström.