Det var den 30 september som det indexreglerade avtalet från 2005 mellan hyresvärden Hemfosa fastigheter och Kinda kommun löpte ut.
Kommunens fastighetsstrateg Torbjörn Buss valde att inte förlänga överenskommelsen.
I stället tecknade han ett nytt hyresavtal för bårhusplatser med Universitetssjukhuset i Linköping via Region Östergötland.
– Vi gjorde det därför att avtalet med Hemfosa inte stod i proportion till de cirka tretton till sexton dödsfall som sker per år i särskilt boende.
Han hänvisar till att det är kommunens ansvar att stå för tillgång till bårhus för människor som avlider på äldreboende i kommunal regi.
– Det har aldrig varit aktuellt med något annat.
Totalt avlider cirka 100 Kindabor per år. De flesta i bostaden eller på sjukhus, och då är bårhusfrågan ett ansvar för Region Östergötland (tidigare landstinget).
Allt enligt Hälso- och sjukvårdslagen. Ändå blev uppsägningen av avtalet med Hemfosa en kalldusch för kommunen.
– Det visade sig att fem olika aktörer nyttjade bårhuset inom kommunens regi, säger Torbjörn Buss.
Frågan är hur det har kunnat ske år efter år. Malin Lindman är fastighetsförvaltare vid Hemfosa.
– Hemfosa tog över (som fastighetsägare) för ett par år sedan, men vad jag förstår har det varit det här upplägget i alla tider. Kommunen har ansvarat för bårhuset och flera har nyttjat det.
Har de separata hyresavtal med er?– Nej, vi har inga juridiska förbindelser med andra än kommunen.
Torbjörn Buss ser den uppkomna situationen som penibel. På gränsen till avtalsbrott.
– Det kunde ha blivit en black om foten för kommunen. Eftersom vi inte haft kännedom om de fem aktörerna betyder det indirekt att kommunen har subventionerat eller upplåtit till näringsidkare att bedriva verksamhet.
Om allt skulle ha skett enligt regelverket borde kommunen, enligt Torbjörn Buss, ha upprättat andrahandskontrakt med de fem inblandade som nyttjat byggnaden för förvaring av avlidna.
Nycklarna till bårhuset är tillbakalämnade, men det betyder inte att det står tomt från och med den 1 oktober.
Malin Lindman igen:
– Som du förstår går det inte bara att stänga ett bårhus i drift. Det handlar om moral och etik, och vi försöker att komma till en överenskommelse med någon begravningsentreprenör.