Kända politikern från Kisa får nytt jobb i norr

Correnkrönikören och Kisaprofilen Veronica Palm blir ny politisk redaktör för Norrländska Socialdemokraten. Hennes första ledare publiceras på den rödaste av alla dagar – 1 maj.

Veronica Palm (S) från Kisa är före detta politiker. Numer är hon bland annat verksam som författare. Från och med slutet av april kommer hon att tillträda som politisk redaktör för Norrländska Socialdemokraten.

Veronica Palm (S) från Kisa är före detta politiker. Numer är hon bland annat verksam som författare. Från och med slutet av april kommer hon att tillträda som politisk redaktör för Norrländska Socialdemokraten.

Foto: Mattias Vepsä

Kisa2024-04-10 05:00

– Det roligaste ska bli att få kombinera skrivandet och tyckandet.

Så beskriver före detta politikern Veronica Palm (S) förhoppningarna inför sitt nya uppdrag. I slutet av april blir hon ny politisk redaktör för Norrländska Socialdemokraten (NSD).

Hon tar över efter Olov Abrahamsson som har ansvarat för tidningens ledarsida sedan 2005.

undefined
"Jag får ofta frågan om jag saknar politiken. Det gör jag inte. Jag har gjort mitt. Däremot kan jag sakna farten", säger Veronica Palm (S). Hon hoppas att arbetet som politisk redaktör på NSD kommer att innebära en hel del snabba puckar.

Även om hon i många år har skrivit ledare och krönikor är det första gången som Veronica Palm blir politisk redaktör. Som ung började hon skriva krönikor i pappersupplagan av numera nedlagda Östgöten. Sen blev det texter för bland annat Corren, ETC och Arena.

Inom kort packar hon väskorna för att styra kosan norrut.

– Just nu håller jag på att söka lägenhet i Luleå för att kunna röra mig i hela länet. Det kommer att bli en utmaning – Norrbotten är extremt stort. Jag kommer att tillbringa mycket tid i bil och på tåg. 

Att som sörlänning komma till Norrbotten och tycka saker om norrbottningar är en precis lika stor utmaning, betonar hon.

– Jag försöker vara ödmjuk. Jag känner faktiskt inte det här länet. 

Hon tror att svenskar, generellt sett, har fördomar om Norrland och norrlänningar. 

– Det finns en massa schablonbilder. Även hos politiken – att alla norrlänningar vill åka epa-traktor och snusa. Det finns det säkert de som vill, men det vill man i Stockholm och Rimforsa med. 

Har ditt parti också de här fördomarna?

– Jag skulle snarare säga att det finns en glorifiering skapad av arbetarrörelsen som bygger på fördomar. Norrlänningar ses som de "riktiga" arbetarna.

Hur kommer du att förändra ledarsidan?

– Jag vill lyfta vanliga människors tankar och idéer till politisk nivå. Det blir lätt så att ledarsidan bara ägnar sig åt det som händer på X (före detta Twitter) och i Stockholm eller att, när den har en tydlig politisk färg, bara ägnar sig åt att hylla exempelvis Socialdemokraterna och kritisera högern. Jag vill inte göra något av det. Jag vill göra politiska diskussioner av människors problem.

undefined
Den 1 maj publiceras Veronica Palms första ledare. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Vilka är de viktigaste politiska frågorna för norrlänningarna just nu?

– Det sker en enorm expansion och tillväxt i regionen och det skapar växtvärkproblem. Det är bostadsbrist vilket jag märker när jag nu söker lägenhet, och det är brist på utbildad arbetskraft.

Veronica Palm menar att det gör att ojämlikheten inom länet blir tydligare. 

– När några kommuner expanderar och berikas, blir andra förbisedda. 

Ett annat dilemma är välfärdssektorn som, menar Veronica Palm, har svårt att rekrytera personal.

– Även i Kiruna och Luleå. Det går inte att konkurrera med gruvans löner. Välfärden går på knäna här, precis som överallt annars.

undefined
"Jag vill lyfta vanliga människors tankar och idéer till politisk nivå. Det blir lätt så att ledarsidan bara ägnar sig åt det som händer på Twitter och i Stockholm eller att, när den har en tydlig politisk färg, bara ägnar sig åt att hylla exempelvis Socialdemokraterna och kritisera högern. Jag vill inte göra något av det. Jag vill göra politiska diskussioner av människors problem", säger Veronica Palm om hur hon vill utveckla ledarsidan på NSD.

Det pratas ibland om exploateringen av de norra delarna av Sverige. Hur ser du på det?

– Det är också en av utmaningarna för mig. Jag måste lära mig. Jag kan ganska mycket om allmänpolitik, men inte om markpolitik. Den är jättecentral i den norrbottniska politiska diskussionen. Ett exempel är konflikterna mellan rennäring och utbyggnad av vindkraft. Det här är hemarenan för vår ursprungsbefolkning. Det handlar därför om hur samers och tornedalingars rättigheter ska bevaras. Det finns en helt annan typ av mångkulturella diskussioner än i Stockholm, där jag bor nu.

Sist men inte minst finns det något annat som står högt upp på Veronica Palms agenda:

– Jag vill se norrsken. Det har jag längtat efter sen jag var barn. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!