Det avser satsningar på vårdhem för ca 26 miljoner. Vidare planeras investeringar i skolbyggnader för ca 22 miljoner och i bredband för 5 - 6 miljoner kronor. Revisionen konstaterar att kommunen har långfristiga lån på ca 33 miljoner, och att lånen amorteras årligen.
I budgeten för 2002 med planering till 2004 beräknas lånen minska till 31,4 miljoner.
Det är efter detta konstaterande som revisionen finner anledning att påpeka att stora investeringar förestår; i stället för att reduceras kan de långa lånen komma att öka. Kommunens ekonomichef Tauno Fagerlund är medveten om detta. I en artikel i Corren 14 februari uttryckte även han oro för att kommunen snart kan bli tvungen att börja låna till investeringarna, något kommunen helst vill slippa.
- Vi borde ha överkott på 8 - 10 miljoner årligen för att klara investeringar utan att behöva ta upp lån, förklarade ekonomichefen. Överskottet för 2002 beräknas bli 5,2 miljoner kronor, enligt en preliminär bedömning.
I kommunrevisionens rapport, där man granskar Kindas finanshantering, konstateras att kommunen har god likviditet och att man nyttjat detta förhållande till att amortera på lånen.
I rapporten sägs att kommunen finanshantering sker på ett säkert sätt, men att det ändå finns flera saker som bör förbättras.
Så finns till exempel ingen formaliserad likviditetsplanering; en sådan bör finnas. Vidare påpekas att kommunen ännu inte kommit i gång med ankomstregistrering av fakturor till mer än femtio procent. Detta gör att utbetalningsflödet är svåröverskådligt.
En första åtgärd är, framhåller revisionen, att se till att registreringen kommer i gång så att kommunen uppfyller lagkraven i Kommunal redovisningslag.
Revisionen anser dessutom att samråd i finansiella frågor bör inledas med Stiftelsen Kindahus . Till bilden hör att kommunen har borgensåtaganden på 175 miljoner gentemot Kindahus.
Revisionen vill nu ha kommunstyrelsens synpunkter på rapporten senast 31 mars.