- Vi har starka resurser med god soliditet och bra eget kapital som har byggts upp i Kinda och Ydre. Det går tillbaka till kunderna och till bygden i stället för till aktieägare. Det är lite av charmen med sparbanksrörelsen.
Tumultet i finansvärlden har lett till att nya kunder sökt sig till den lokala banken den senaste tiden.
- Det är en märkbar ökning.
Även om Kinda-Ydre sparbank är fristående finns kopplingar till Swedbank. En förbindelse till en risktagande affärsbank som på sikt kan sänka sparbanksrörelsen, skrev Rolf Svensson, forskare vid nätverket Småkommunerna, i en debattartikel i Dagens Nyheter nyligen. Gunvor Anderson håller delvis med:
- Han har rätt i mycket. Men nu har vi har ett samarbete och är man tillsammans får man gilla läget.
Relationen betyder att Kinda-Ydre sparbank har 845 000 Swedbank-aktier som rasat i värde efter stora kreditförluster i Baltikum. Det är inget som oroar Gunvor Anderson.
- Aktierna har varit en bra investering med bra utdelning hittills.
Hon är även optimistisk efter nyemissionen till Swedbank för en dryg vecka sedan där Kinda-Ydre sparbank frivilligt bidrog med 21 miljoner kronor.
- Det är andra gången vi går in med pengar och det stärker samtidigt våra trumfkort.
På vilket sätt?
- Vi kan bli tuffare och ställa större krav på Swedbank. Till exempel bättre samarbetsavtal som är mera på våra villkor.
Börsraset i höst har lett till stora förluster för åtskilliga aktie- och fondplacerare som sökt största möjliga avkastning.
- Det konstiga är att man inte lär sig av tidigare misstag. Ju mer avkastning, desto större risk, säger Gunvor Anderson som föredrar traditionellt banksparande före vansklig aktie- och fondhandel.
Det låter som ett förhållningssätt som även präglar sparbanken.
- Banken har gått bra de senaste åren och förhoppningsvis är den säker. Och vi får ju inte spekulera med våra kunders pengar.