Platschef Dan Forslund bekräftar för Corren att det finns planer på att bättre ta vara på sågverkets restprodukter. Bland annat för produktion och försäljning av pellets.
- Energisatsningar är riktigt heta just nu. Av förra årets investeringar inom Södra gick åttio procent till den typen av satsningar.
- Vi vill utveckla på biobränslesidan och förädla våra biprodukter som bark, flis och spån.
Det kräver nya byggnader och transportleder på Karlebyområdet.
Frågan är bara var de ska ligga och hur de ska dras. Dessutom är det aktuellt med ett omfattande sprängningsarbete av berget i närheten av timmerlagringen.
- Det är för att ge plats åt magasin för lagring av sågat virke.
Men planeringen är komplicerad så länge det är osäkert om, och i så fall när, det blir en förbifart för riksväg 34 vid Kisa.
- Vägverket säger att det kan bli om tio år. Därför är det svårplanerat för oss och det stör det strategiska arbetet. Risken är att vi bygger fast pengar i mark som vi senare måste använda. Med ett beslut om en förbifart skulle allt bli mycket lättare.
Redan i dag är den tunga trafiken till och från sågverket omfattande. Och ännu fler lastbilar kommer att rulla i området när Kindasågen fortsätter att växa. En förbifart skulle därför avlasta genomfarten i Kisa betydligt.
Som Corren har berättat tidigare vill Dan Forslund att Vägverket bygger förbifarten i etapper. Den första mellan Köleforsbron i norr och Millingetorp, i höjd med Kindasågen.
- Vägverket gillar idén, men har inte pengar.
Ur vilket perspektiv planerar ni på Kindasågen för en utbyggnad?
- Vi planerar utifrån en förbifart. Den finns ju trots allt med i bakhuvudet hela tiden.
Än så länge ligger Kindasågens utbyggnadsplaner på hjärn- och ritbordsnivå.
- Vi hoppas kunna ha ett beslutsunderlag klart i år.