-- Arbetssituationen vid telefonrådgivningen är stressig och det beror på att tre av sex läkartjänster vid vårdcentralen inte kunnat bemannas med fast anställda. Vi har fått ta in 1,5 tjänster från ett bemanningsföretag vilket inte räcker. I övrigt känner jag inte riktigt igen mig i den beskrivning som görs i inspektionsmeddelandet av arbetsförhållandena, säger Yvonne Johansson, föreståndare för Kisa vårdcentral.
I inspektionsmeddelandet framgår att telefonrådgivarna, som är sjuksköterskor, under sina arbetspass tar emot ett stort antal telefonsamtal från oroliga patienter. Förutom att bristen på läkare gör det svårt att erbjuda läkartider, måste sjuksköterskorna hela tiden göra svåra ställningstaganden. Om en patient prioriteras bort så kan sjuksköterskan rekommendera patienten att återkomma, kontakta jourläkarcentral eller akutmottagning.
Inspektionen konstaterar att arbetet för telefonisterna är påfrestande både fysiskt och psykiskt.
Risken för så kallad negativ stress är stor. Och problemen för telefonrådgivningen är så stora att inspektionen menar att "vårdcentralens tillgänglighet kan diskuteras med tanke på personalens arbetssituation."
Även sekreterarna på vårdcentralen har svåra arbetsvillkor. Inspektionen skriver om hälsofarliga och tröttande fysiska belastningar. Problemen orsakas av dåliga arbetsställningar under långa arbetspass framför datorer. Flera av sekreterarna uppges lida av belastningsbesvär.
Inspektionen kräver förbättringar för personalen. För telefonisternas del ska arbetet organiseras på ett sådant sätt att risken för stress minimeras. Telefonisterna ska få hjälp att göra prioriteringar samt stöd och handledning i sitt arbete.
För sekreterarnas del kräver inspektionen att utrustning och arbetsbänkar är av sådan kvalitet att de kan individanpassas. Vidare vill inspektionen att arbetet organiseras på ett sådant sätt att arbetsinnehållet inte blir så ensidigt.
Vårdcentralens föreståndare Yvonne Johansson hävdar att en hel del av de krav som inspektionen formulerat redan är åtgärdade, medan andra är på gång att tillgodoses.
-- Vi jobbar kontinuerligt med att förbättra arbetsvillkoren på Kisa vårdcentral och det gör vi i dialog med personalen, säger Yvonne Andersson.