Det är Linköpingsbon Folke Vernersson, som tidigare verkat som docent vid Linköpings universitet, som skrivit den första heltäckande biografin över Gustaf Lönnberg (1911–1980). I boken, som på tisdagen presenteras av författaren på biblioteket i Kisa, återges en rad händelser som vid en första anblick skulle kunna vara hämtade ur en äventyrsroman. Skillnaden är att allt är sant.
Efter att ha utbildat sig till både civil och militär pilot i Sverige fick Lönnberg 1941 tillstånd att resa till Storbritannien för att fortsätta sin flygutbildning. Väl på plats i England blev han värvad till Royal Air Force, RAF, och deltog som nattjaktpilot i kriget mot Nazityskland.
Efter en period som testpilot förflyttades han till Nordafrika. Under en flygning över Medelhavet 1942 blev hans plan beskjutet och Lönnberg tvingades nödlanda på Sicilien. En tid av fångenskap följde innan han under en tågtransport från Italien till Tyskland lyckades iscensätta en spektakulär flykt som gjorde att han kunde ta sig tillbaka till Storbritannien och återinträda i tjänst i RAF.
Gustaf Lönnberg, som tilldelades The Most Excellent Order of the British Empire, återvände till Sverige våren 1946. Han hade då flugit 5 000 timmar i över 100 olika flygplanstyper. Men Lönnberg mottogs inte som den krigshjälte han faktiskt var. I stället blev han av med sitt flygcertifikat och ställd inför krigsrätt för obehörig vistelse utomlands. Efter en lång juridisk process blev han frikänd.
Folke Vernersson, som på sin mors sida är släkt med föremålet för sin bok, har genomfört en omfattande kartläggning av Gustaf Lönnbergs liv och gärning.
Vad fick dig att skriva boken?
– Det pratades mycket i släkten om honom. Jag träffade Gustaf när jag var barn och uppfattade honom som en lång, kraftig och snäll man. Jag ville ta reda på vad som var sant och vad som bara var släktprat.
I sin samtid var den dekorerade krigshjälten tämligen flitigt omskriven. Men numera torde det vara få som känner till honom.
– En del äldre människor känner till honom fortfarande, men bland den bredare allmänheten är han helt okänd. När jag har hållit föreläsningar om honom har jag märkt att det finns ett stort intresse.
Efter flera års arbeta, med intervjuer och djupdykningar i svenska och brittiska arkiv, är nu Folke Vernersson färdig med sin bok.
– Min hustru blev lite trött på mig när jag arbetade med boken. Det är skönt att den är klar.
Folke Vernersson hoppas att hans bok om den bortglömde flygaren ska leda till en senkommen upprättelse.
– Det vore kul om en gata i Kisa uppkallades efter Gustaf Lönnberg.
Fotnot: Föredraget om Gustaf Lönnberg hålls den 8 september med start klockan 19.00 på biblioteket i Kisa.