Knutson fyndade i Kisa

Det blev en smakstart för Amerikaveckan i kvarteret Vråken i Kisa på fredagen. Mycket folk, bra väder och uppskattad underhållning.

Gräsläge. Parkområdet i Vråken  fylldes snabbt med besökare.

Gräsläge. Parkområdet i Vråken fylldes snabbt med besökare.

Foto: Torbjörn Lindqvist

KISA2017-07-22 05:00

Hanna Svensson Carlander, kultursekreterare i Kinda kommun, var glad.

– Vi har allt vi kan önska, sa hon efter att tonerna från musikerna i Hemvändarna och Grass Tank klingat ut.

Två som trivdes var Patricia Carnick, Fairfield, Connecticut, och Alex Sandeen, Swedesburg, Iowa.

Hon med svensk-mexikanskt ursprung medan han är femte generationen svenskättling i rakt nedstigande släktled.

– I Swedesburg har vi dalahästar längs huvudgatan och ett svenskmuseum, och vi firar midsommar och går i julotta, sa Alex.

Då hade Johan Birath, historiker från Boxholm, inlett dagen med att "högtidligen och som lite avundsjuk Boxholmare", invigt Amerikaveckan.

En magnet i högsommarvädret var antikvitetsexpert Knut Knutson. Tålmodigt och initierat synade han föremål som människor ville få värderade.

Bland fynden: Ett slagbord med målningar av konstnären Johan Bäckström, född i Tidersrum utanför Kisa 1773.

– Helt fantastiskt, sa Knutson och satte värdet till 150 000 kronor. Även om han bara hade sett ena sidan av bordet på bild i en mobiltelefon.

Från scenen berättade han också om sin släkts rötter i Vilhelm Mobergskt utvandrarland i den småländska myllan i Linneryds socken utanför Växjö.

Ja, mylla och mylla. Enligt Knutsons farfar var det "så mycket sten mellan lagård och boningshus så man behövde inte går ner på jorden en enda gång".

Med missväxt och fattigdom som följeslagare var det många som lyssnade till lockropen om ett land på andra sidan Atlanten där honung och mjölk flöt i strida strömmar.

Samma budskap nådde de cirka 10 000 personer som utvandrade från Kinda och Ydre 1850–1920. Amerikaveckan är en påminnelse om deras strapatsrika resor till en annan kontinent och livet där.

Knut Knutson var glad över att bli inbjuden till festligheterna. Och en smula överraskad.

– Innan jag kom hit visste jag inte att det fanns Amerikadagar i Kisa. Och inte att det finns ett emigrantmuseum eller att den första resebyrån som sålde biljetter till Amerika låg här. Den låg alltså inte i Malmö, Göteborg eller någon annan stor stad i Sverige utan i Kisa.

Nu vet han.

Amerikaveckan fortsätter i helgen. Bland annat med Peter Casseldagen i Kisa på lördagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om