Med 25 anställningsår bakom sig på Stjärneboskolans skolbespisning så ställs Inger Nilsson liksom övriga "25-åringar" inför ett knepigt val. Ska hon välja en guldklocka som i butik skulle kosta flera tusen kronor att inhandla eller ett smycke? Eller varför inte en tavla eller ett hantverk från en av bygdens konstnärer?
För att underlätta valet, och samtidigt manifestera Kindakonstnärernas varierande utbud, anordnar biblioteket en konstutställning. På lördagen var det vernissage och fram till 23 januari finns tavlorna till allmän beskådan.
Enligt principen först till kvarn får första mala så kan utställda tavlor tjingas. Redan den första halvtimman bokades tre tavlor och bland dem som funderar på ett val är Inger Nilsson.
- Jag är intresserad av det Risto Laine har målat, främst motivet med vinterlandskap men även det andra är fint. Laine arbetar förresten på kommunens socialförvaltning, säger Inger Nilsson när hon står och begrundar tavlorna.
Inger Nilsson fick fast anställning i kommunen 1977 men innan dess hade hon arbetat på olika vikariat. Men de sistnämnda räknas inte in i anställningstiden.
Samtidigt som Inger Nilsson firar 25 anställningsår inom kommunen så går hon i pension. Någon riktig glädje över kommunens uppvaktning och sin pensionering ger hon inte uttryck för. De tre senaste åren har hon tvingats gå sjukskriven för sina utslitna knäleder. Medan hon väntat på operation har skadorna inte blivit bättre och hon har inte kunnat återgå i arbetet vilket hon egentligen velat.
Men en tavla som minne från kommunåren tackar hon naturligtvis inte nej till.
Kristina Salomonson-Ljung från kommunens medborgarkontor, berättar att de allra flesta jubilarerna väljer en guldklocka eller tavla.
- Utöver gåvan så brukar kommunen bjuda på en vårfest då själva utdelningen sker. Vi kanske ändrar något i år, vi får se. Det som är lite speciellt med Kindas uppvaktning är att vi fokuserar på Kindakonstnärer. Och man är inte begränsad till de verk som är utställda utan man kan själv besöka en Kindakonstnär och komma med förslag på vad man vill ha. Detta förutsätter självklart att man håller sig inom den ekonomiska ram som gäller, säger Kristina Salomonson-Ljung.
I årets uppvaktning hedras dels 21 anställda med 25 anställningsår, dels 15 anställda och fyra politiker som går i pension eller avslutar sin anställning/uppdrag. Kravet på dessa är att de har 15 till 24 anställningsår/uppdragsår. De sistnämnda får en gåva motsvarande halva värdet av det 25-åringarna får.
När det gäller värdet så uppger Kristina Salomonson-Ljung att detta är svår att ange exakt då kommunen inhandlar till mängdrabatt. Men grovt sett betalar kommunen mellan 2 000 och 3 000 kronor för dem som tilldelas 25-års-gåvan. Till detta kommer sedan vårfesten då respektive får följa med.