Konstant plogningsberedskap på Vägverkets kontor

KISA2006-02-03 00:00

‚1 5oo ton salt gick åt

Här sitter den operativa ledningen och styr saltbilar och plogbilar ut på 115 mil vägar i distriktet.

Fyra anställda växlar om att ha jour dygnet runt. En vinteransvarig finns alltid i tjänst.

-- Efter att det slutat snöa har vi fyra timmar på oss att halkbekämpa de största vägarna i området. Det räcker med en centimeter snö på vägen så rycker vi ut, säger platschef Per Edgren på Vägverket i Kisa.

I vägområdet finns bland annat riksvägarna 34 och 35, flera viktiga länsvägar och småvägar med olika insatstider. Störst problem är hård blåst i kombination med snöfall.

-- Det är en konst att blanda rätt saltmängd efter väderleksförhållandena.

I området finns fyra "plåtvägmästare" utmed vägarna, vägvädersystem som mäter luft- och vägtemperatur, vind och nederbörd. Dessutom kan eventuella snöoväder ses på en nederbördsradar kopplad till SMHI i Norrköping.

Vägverket har även en fast kamera på rv 34, söder om Kisa, som visar det aktuella väglaget.

-- Vi följer vädret hela tiden på dataskärmen och kan snabbt kontakta inhyrda åkerier när det behövs, säger Per Karlsson på Vägverket.

Klagomål en del av vardagen

Ilskna telefonsamtal från allmänheten om dålig snöröjning hör till vardagen för ledningspersonalen. Det mesta handlar om att det plogas för lite, eller att det saltas för mycket.

-- Det finns de som säger att de inte sett en plogbil på hela dagen. När det snöar mycket kan det bli lite besvärligt på vägarna, eftersom en plogrunda tar fem, sex timmar innan man börjar om igen.

Kan få böter vid olycka

Vägverket är ansvarigt för trafiksäkerheten, och händer det en olycka är det utföraren som ställs till svars. En utredning av beställaren, i det här fallet Vägverket region sydöst, sker alltid efter en olycka, och har någon slarvat med exempelvis halkbekämpningen kan det bli böter.

-- Det drabbar företaget och ingen enskild individ. När en olycka sker på vägområdet talar vi om det. Om man kunde ha gjort något annat, haft en snabbare snöröjning eller bättre koll på vägstandarden, exempelvis. Som jourhavande tar man åt sig när det sker en olycka, det är helt klart. Men det är inte säkert att olyckan beror på halkan, säger Per Edgren.

Efter en olycka förra vintern fick Vägverket i Kisa böta 20 000 kronor. Vid en utredning av olyckan kom det fram att ingen förebyggande saltning skett på vägen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om