Körde på vildsvin – får böta 10 000 kronor

63-åringen körde på ett vildsvin – men väntade i 15 timmar innan han kontaktade polisen. Nu har mannen dömts för brott mot jaktlagen och måste betala böter.

63-åringen fick syn på två vildsvin på vägbanan.

63-åringen fick syn på två vildsvin på vägbanan.

Foto: Mikael Svensson

Kisa2016-02-23 15:30

Det var under natten till den 20 juli förra året som jaktolyckan inträffade på riksväg 23/34 i närheten av Slätmon. Mannen hade arbetet i tolv timmar och var på väg hem när han fick syn på två vildsvin på vägbanan. Han försökte att sänka farten men kunde inte undgå att kollidera med det ena vildsvinet. Under rättegången förklarade 63-åringen att han inte vågade lämna bilen, men han konstaterade att det påkörda vildsvinet sprang från platsen.

Åkte hem

63-åringen, som säger sig ha blivit "lite chockad" av incidenten, åkte sedan hem och lade sig att sova. När han vid lunchtid inspekterade sin bil upptäckte han att den fått en skada. Han kontaktade sitt försäkringsbolag – som undrade om han kontaktat polisen. Det hade han inte gjort. Först cirka 15 timmar efter olyckan slog mannen numret till polisen. Under rättegången hävdade 63-åringen att han inte kände till skyldigheten att anmäla viltolyckor när vildsvin är inblandade.

Grov oaktsamhet

Linköpings tingsrätt konstaterar att den som kör på ett vildsvin är skyldig att snarast möjligt underrätta polismyndigheten. Att vänta i 15 timmar är enligt domstolen att betrakta som ett brott som skett av "grov oaktsamhet". Straffet blev 40 dagsböter på sammanlagt 10 000 kronor.

Anmälningsplikt rör elva djurarter

Enligt jaktförordningen måste den som kör på vissa djur markera platsen och snarast meddela polisen. De aktuella djuren är: björn, varg, järv, lo, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår samt örn. Det finns ingen skyldighet att kontakta polisen om något annat djur, som exempelvis räv eller grävling, blir påkört. Det kan ändå vara bra att meddela polisen om ett djur är svårt skadat. Om djuret ligger mitt i vägbanan kan polisen hjälpa till att flytta djuret så att det inte utgör någon fara för andra trafikanter.

Källa: Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om