Kovändning om stöd till unga på flykt

Otänkbart i november. Fullt möjligt i januari. Kinda använder sin statliga ersättning för att asylsökande ungdomar ska kunna bo kvar i kommunen där de rotat sig.

Respit. I väntan på besked från migrationsverket kan åtta ungdomar bo kvar i Kinda och fortsätta sina gymnasiestudier.

Respit. I väntan på besked från migrationsverket kan åtta ungdomar bo kvar i Kinda och fortsätta sina gymnasiestudier.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

KISA2018-01-30 05:00

Regeringen har beslutat om bidrag med totalt 420 000 kronor till Kinda. Syftet är att ensamkommande ungdomar ska kunna fortsätta sina studier i väntan på beslut i asylprocessen. I dagsläget handlar det om åtta pojkar, de flesta från Afghanistan, som kom till Sverige hösten 2015.

Kommunstyrelsens beslutade på måndagen att familjer som upplåter sina hem till asylsökande ungdomar som fyllt 18 år ska få ekonomisk ersättning med 2 470 kronor per månad under 2018.

Bidraget ska täcka familjens kostnader för mat (utom lunch vardagar), förbrukning i hushållet och hygienartiklar. Allt enligt Konsumentverkets norm för livsmedelsbudget för pojkar 18–30 år.

För att klara sitt liv i övrigt får ensamkommande ungdomar 64 kronor per dag från Migrationsverket. Pengar som ska täcka utgifter för kläder, skor, fritid och mobiltelefon.

Beslutet i kommunstyrelsen är en politisk svängning med 180 grader. Vård- och omsorgsnämnden (tidigare socialnämnden) sa bestämt nej i höstas.

Det ledde till ett upprop från den frivilliga Asylgruppen i Kinda som ansåg att det var "både skamligt och omoraliskt" att inte använda pengarna till det ändamål de var avsedda för. Uppropet samlade på kort tid närmare 150 namnunderskrifter.

Till opinionen sällade sig även Lars Karlsson (L) och Pontus Wessman (MP) som ville att pengarna skulle användas enlig den svenska regeringens ambitioner. Två privatpersoner överklagade dessutom nämndens beslut till länsstyrelsen.

De hänvisade till att nämnden tagit beslut i ett ärende som inte låg inom dess ansvarsområde.

Majlis Johansson ingår i Asylgruppen i Kinda. Hon är glad över kommunstyrelsens ställningstagande som ska klubbas i kommunfullmäktige.

– Det känns jättebra. Det är viktigt att vi får in de här ungdomarna i samhället. De går alla i skola, antingen i föreberedande gymnasieskola eller i gymnasiet. De är väldigt ambitiösa i sina studier samtidigt som det är mycket oro i deras vardag.

Lena Käcker Johansson (KD) är inne på samma linje. Även om hon var negativ till en början.

– Det är väldigt bra att vi inte släpper de här personerna som är under väldig press. Men det krävs aktiva personer som kan ta sig an dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om