-- Kultur gör att barn blir kreativa och utvecklas bättre. Om fler sinnen används samtidigt ökar inlärningsförmågan. Dessutom blir barnen bättre rustade att lösa problem.
Det säger kultur- och fritidsnämndens Göran Olsson (kp) och citerar därmed hjärnforskaren Matti Bergström.
Göran Olsson ingår i en arbetsgrupp som sedan förra hösten arbetat med att ta fram förslag till hur kulturverksamheten i skolan ska utökas.
-- I dag är musikskolan och "Kultis", ett projekt som går ut på att alla klasser någon gång under skoltiden ska ha besökt en teater, de enda kulturverksamheterna i Kindas skolor. Dessa verksamheter vill vi behålla, säger han.
För att öka kreativiteten vill arbetsgruppen att kultur ska integreras i skolämnena.
-- Till exempel kan eleverna skriva berättelser utifrån en bild de ritat, på så sätt blandar man bild och svenska. Kanske kan de göra ett teaterspel som fördjupar förståelsen av en text de läst, eller prova på gammalt hantverk för att få en ökad historisk förståelse.
För att detta ska bli möjligt är det tänkt att lärare ska utbildas i att använda kultur i de traditionella skolämnena.
Gruppen vill även att en pool med lokala kulturarbetare ska bildas. Tanken är att varje klass ska få besök av en person ur poolen två gånger per termin. Musikskolan vill gruppen ut-öka med två halvtidstjänster för att eleverna ska kunna få undervisning i piano och gitarr. Det är också meningen att körverksamheten ska utökas. På varje skola ska det finnas åtminstone en kör per stadium.
-- Vi vill att både den yttre och den inre miljön i skolorna ska få mer utsmyckning. Barnen ska själva få vara med och skapa. Dessutom borde den konst som kommunen äger rotera mellan skolorna.
Cirka 700 000 kronor om året vill gruppen att kommunen ska lägga på det utökade kulturarbetet. Kostnaden ska delas mellan kultur- och fritidsnämnden och barn- och utbildningsnämnden.
-- Det är en försvinnande del av nämndernas budget. I Gagnefs kommun som är ungefär jämnstor med Kinda, har de satsat nästan dubbelt så mycket på kulturskola. Finns viljan borde även utrymme finnas i ekonomin.
I december ska utredningen presenteras för de inblandade nämnderna, därefter kommer även kommunstyrelsen att få ta del av det som arbetsgruppen kommit fram till. Går förslaget igenom kommer Vadstenaeleverna att få mer kultur i undervisningen från och med år 2004.
n Arbetsgruppen som gjort utredningen består av kultur- och fritidsnämndens Göran Olsson (kp), barn- och utbildningsnämndens Ingela Österling (s), läraren Carina Andersson och musikläraren Jenny Engå.