-- Vi vill göra en ordentlig undersökning för att se hur läget är i sjön egentligen, säger Ola Sundin, byrådirektör vid länsstyrelsens miljövårdsenhet.
Kisasjön dömdes ut på 1960-talet efter provtagningar på gäddor som visade sig bära på mycket höga halter av kvicksilver. Sedan dess har ytterligare prover tagits som visar att halterna i fisk successivt sjunker.
-- Däremot vet vi inte så mycket om hur det ser ut på bottnen eftersom få sedimentprov har tagits.
Kisasjön svartlistades efter upptäckten av de höga kvicksilverhalterna som låg på sex--sju milligram kvicksilver per kilo fisk. Gränsen för att döma ut en sjö gick då vid ett milligram kvicksilver per kilo fisk.
I dag svartlistas inga sjöar, däremot gäller samma gränsvärde för fisk som ska överlåtas eller säljas.
Att provtagningarna och en rejäl utredning kommer till stånd välkomnas av Kindas miljöchef Yngve Blomberg.
-- Det är viktigt att veta hur det ser ut och hur försiktiga vi måste vara med sjön. Bland annat när ett 50-tal plintar till Kindasågens tidigare timmerförvaring i sjön ska plockas bort.
Ingen vet med bestämdhet var kvicksilvret i Kisasjön kommer ifrån. Misstankarna har riktats mot Långasjönäs pappersbruk, men där finns inga uppgifter på att kvicksilver har använts vid pappersframställningen. Kvicksilver var annars vanligt förekommande vid pappersbruk förr. Visar det sig att sjöns botten innehåller kvicksilver kan det bli aktuellt med en bottensugning. En muddring som kostar mycket pengar. Bidraget från Naturvårdsverket täcker enbart provtagningarna som beräknas ske till hösten.
Vattnets kvalitet påverkas inte av kvicksilvret. Det giftiga grundämnet binds i stället i näringskedjans organismer, bland annat i fiskar och i sjöns bottensediment. Miljökontoret i Kinda tar regelbundna badvattenprover i Kisasjön som länge visat på bra kvalitet. Förra året byggdes en ny badplats vid Värgårds udde och Yngve Blomberg hoppas att sjöns status kan höjas ytterligare efter provtagningarna.
-- Antingen får vi veta att sjön inte är så dålig eller så kan det leda till en sanering av den.