Tre av fem personer som passade på att pröva brandmannayrket var tjejer när räddningstjänsten i Kisa i helgen arrangerade öppet hus.
-- Vi hoppas nu att några blir intresserade av att bli anställda som deltidsbrandmän. Vi har försökt att få in tjejer sedan 1994, säger räddningsledare Thomas Blixt.
Han berättar att dagen i första hand ska ge en inblick i vad räddningstjänsten håller på med.
-- Visar det sig sedan att intresset kvarstår, ja då blir det dags för läkarundersökning och konditionstester, säger Thomas Blixt.
Till att börja med skulle det provas kläder och andningsskydd som passade till var och en. Och det här var också första gången som tjejer skulle klä om på Kisas brandstation.
-- Ni tjejer får klä om i källaren. Ta med er underställen dit ner och kom sedan upp igen, uppmanade Thomas Blixt.
Därefter skulle det tas på larmställ och stövlar. En av dem som tog chansen att prova på var 18-åriga Sara Johansson.
-- Det verkar vara ett kul jobb, säger hon.
Thomas Blixt berättar även att räddningstjänsten tagit över allt mer av sjukvårdslarmen i kommunen. Han framhåller också att det är ett socialt arbete att ta hand om människor.
-- Det kan också vara svårt att veta hur man till exempel reagerar på att se blod. Men man blir samtidigt en annan person när man har fått på sig uniformen, man blir avskärmad, säger Thomas Blixt.
Efter utprovning av kläder och andningsmask var det dags att åka ut till räddningstjänstens övningsfält för mer praktiska övningar. Där fick deltagarna se på när brandbilar larmades till platsen för att släcka en brand och rädda 80 kilo tunga dockor i en byggnad gjord containrar.
-- Det gäller att få ut personer så fort som möjligt, säger Thomas Blixt.
Deltagarna fick även själva prova på bland annat rökdykning och efter dagen kunde Tomas Blixt konstatera att intresset från deltagarna kvarstod.
-- Två stycken är riktigt intresserade, varav en tjej, säger Thomas Blixt.
I dag har räddningstjänsten i Kisa dock inga lediga tjänster att erbjuda, till vare sig kvinnor eller män.
-- Men vi behöver ha en kö med reserver, säger Thomas Blixt och berättar samtidigt att det råder stor brist på brandmän i Horns räddningsstyrka.